2024. május 2. - Zsigmond

A bizottság is elítéli a Gárdát

Nemcsak Balog Zoltán bizottsági elnök maga, hanem az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága ítélte el szerdai ülésén közös állásfoglalásban a Magyar Gárda etnikai alapú, gyűlöletkeltő megnyilvánulásait - közölte Teleki Lászl
2007. december 13. csütörtök 05:38 - Hírextra

Az MSZP képviselője azt mondta, sérelmezi, hogy a bizottság fideszes elnöke, Balog Zoltán saját nevében foglalt állást a Magyar Gárda múlt hét végén Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása ügyében, így a sajtót nem a parlamenti bizottság közös álláspontjáról, hanem saját véleményéről tájékoztatta.
Egy ilyen horderejű ügyben a bizottságnak egyöntetűen kell állást foglalnia, és megszólalnia, amit meg is tett, és az ott elfogadott szöveget az elnök sajátjaként terjesztette el a magyar sajtóban - hangsúlyozta Teleki László.

Balog Zoltán (Fidesz) előzőleg az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnökeként üdvözli a köztársasági elnök állásfoglalását a Magyar Gárda múlt hét végén Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása ügyében.
A testület elnökeként üdvözlöm Sólyom László világos és egyértelmű állásfoglalását az elmúlt hét végén Tatárszentgyörgyön történt félelemkeltő felvonulás ügyében - fogalmazott közleményében Balog Zoltán.

A fideszes képviselő azt írta, hogy ő maga határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai, faji alapon embereket vagy embercsoportokat bélyegez meg. Hozzátette: elutasítja a Magyar Gárda megfélemlítésre irányuló felvonulásait és azt, hogy a közéletben egyesek "cigánybűnözésről" beszélve igyekeznek ellentétet szítani magyarok és magyar romák között.

Teleki László szocialista parlamenti képviselő a bizottság elnökénél kezdeményezett közös állásfoglalását ismertetve közölte: fellépnek minden gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai, faji alapon embereket vagy embercsoportokat diszkriminál, bélyegez meg. Hozzátette: a bizottság elutasítja a Magyar Gárda félelemkeltő felvonulását és azt, hogy a közéletben egyesek "cigánybűnözésről" beszélve próbálnak ellentétet szítani magyarok és magyar romák között.
Teleki László az MTI-nek úgy fogalmazott: üdvözli, hogy Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi felvonulását kifejezetten cigányellenes tüntetésnek tartja, és a Magyar Köztársaság kormányának minden tagja egy emberként és a lehető leghatározottabban ítélte el Magyar Gárda és szövetséges szélsőjobboldali szervezeteinek cigányellenes, rasszista szavait és akcióit.

A volt romaügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény és a politikai felháborodásának ellenére a Magyar Gárdával szimpatizáló szélsőjobboldali csoportok péntekre, a Pest megyei Kerepesre újabb cigányellenes demonstrációt szerveznek, ami véleménye szerint egyértelműen a roma és nem roma emberek közötti feszültség keltésére irányul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását