2024. április 29. - Péter

Szili Katalin a reformszerződésről

Megoldható az európai uniós reformszerződés december 17-i magyar ratifikálása, a csütörtöki házbizottsági ülésére teljes konszenzus lehet a kérdésben - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden az MTI-nek. A Fidesz szerint házszabályi okokból ne
2007. december 12. szerda 07:10 - Hírextra
"Szeretnénk, ha Magyarország még december 17-én, a rendkívüli téli ülésszak ülésén elfogadná ezt a reformszerződést. Úgy tűnik egyébként, hogy csütörtökre a házbizottság ülésére ebben teljes konszenzust tudunk teremteni" - mondta Szili Katalin az Európai Tanács december 13-14-iki ülését megelőző konzultációs ülés után.

A házelnök hangsúlyozta: a szerződés ratifikálása technikailag megoldható jövő hétfőn, hiszen a házszabály értelmében a jóváhagyásnak önmagában nincs akadálya a rendkívüli ülésen.

Jelentősebb kérdés a szerződéshez kapcsolódó alkotmánymódosítás problémája, ami az európai büntetőszabályok átvételét érinti, alkotmánymódosítást ugyanis nem fogadhat el a parlament házszabálytól való eltéréssel - húzta alá Szili Katalin.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az MTI kérdésére hangsúlyozta: a szavazásra házszabályi okokból december 17-én nem kerülhet sor, és a Fidesz nem fogja az alkotmánymódosítást házszabálytól eltéréssel támogatni jövő hétfőn. Csak akkor történhet meg a döntés, ha az alkotmánymódosítás végigmegy a megfelelő házszabályi lépcsőkön, így jövő februárban szavazhatnak a kérdésben - tette hozzá.

"Tudomásunk szerint az előterjesztésnek van egy olyan alkotmánymódosítási része, amit a kormány még nem terjesztett be, ami nem teszi lehetővé, hogy házszabálytól eltéréssel tárgyaljuk. A magunk részéről nem tudjuk a házszabálytól eltérést ebben a kérdésben támogatni, de a házbizottság csütörtökön fog erről tárgyalni" - mondta Németh Zsolt.

A megbeszélést követően Szili Katalin bejelentette, hogy egy olyan munkacsoportot fognak létrehozni a 2011-es magyar uniós elnökség előkészítéséhez kapcsolódóan, amiben a kormány és a pártok szakértői is részt vesznek. Emellett felvetődött, hogy ötpárti közös állásfoglalást írjanak alá, amelyben a pártok kinyilvánítják: egy sikeres magyar EU-elnökségben érdekeltek - fűzte hozzá.

Németh Zsolt szerint fontos, hogy a munkacsoportnak együttdöntési jogköre legyen a kormánnyal. Kiemelte: a kormányzatnak vállalnia kellene, hogy a döntésekbe beépíti a csoport javaslatait. A vita most arról szól, hogy mely kérdésekre terjedjen ki az együttműködés. A Fidesz különösen fontosnak tartja a humánpolitikai kérdéseket, hiszen ezer-ezerkétszáz ember vesz majd részt az elnökség munkájában.

Magyarországnak két EU-taggal, Spanyolországgal és Belgiummal kell együttműködnie, mielőtt 2011-ben átvenné a soros elnökséget. 2005 óta gyakorlat, hogy az egymást követő három ország közös munkaprogramot készít; a két állammal már elkezdődött az egyeztetés. A közös elnökség másfél évében várhatóan megkezdődik az EU 2014-től érvényes költségvetésének vitája, a lisszaboni stratégia folytatása is a feladatok között lesz, csakúgy, mint a közösség további bővítése.

A magyar EU-elnökség költségei a tervek szerint tízmilliárdos nagyságrendűek lesznek. A kiadások leginkább attól függnek, mennyi és milyen szintű tanácskozást szerveznek majd Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását