2024. március 29. - Auguszta

Nem kórházi mulasztás okozta a kisfiú halálát

Lezárult a Kaposi Mór Oktató Kórház belső vizsgálata a mandulaműtéte után öt nappal meghalt négy éves kisfiú ügyében, mely szerint a tragikus eseményt nem orvos- és ápolásszakmai hiányosság, vagy mulasztás okozta - jelentette be Repa Imre, az intézmény fő
2007. december 12. szerda 14:38 - Hírextra

A főigazgató tájékoztatása szerint a kórház fül-orr-gégészeti osztályán november 23-án esett át mandulaműtéten a kisfiú, akit ezt követően a harmadik napon szövődménymentesen hazaengedtek. Egy nappal később soron kívüli kontrollvizsgálata volt szükség, mivel a gyermek nem evett és nem ivott több mint 24 órája. Az orvosok megfelelő műtét utáni állapotot találtak és szövődményt nem észleltek a gyermeknél, de a folyadékháztartása rendezése miatt felvették a gyermekosztályra. Itt a gyermek ismét vett magához folyadékot, infúziós és antibiotikumos kezelésben, valamint fájdalomcsillapításban részesült. Az ellátás második napján evés közben hirtelen masszív artériás vérzés lépett fel nála, majd perceken belül leállt a keringése és légzése, ami miatt újra kellett éleszteni. A kisfiú életéért 12 órán át küzdöttek, ennek ellenére november 28-án meghalt.

Azért mert egy rutinműtét vezetett halálhoz, belső vizsgálatot rendelt el az intézmény vezetője. Repa Imre elmondta szerettek volna külső igazságügyi szakértőt is bevonni, de ehhez a szülők nem járultak hozzá, mondván, erre sor kerül majd a későbbiekben. A szülők részéről a tragédia hatása alatt megfogalmazott panaszokat az intézmény hiába kérte írásban azt nem kapta meg a mai napig - a főigazgató beszámolója szerint. A belső vizsgálat megállapításai szerint: a gyermek ellátásában részt vevő minden osztály tárgyi és személyi feltételei biztosítottak voltak. Az ellátás az intézmény szakmai protokolljai, szabályzatai, előírásai szerint történtek. Tévesztés, mulasztás az ellátás egyik fázisában sem történt.

Az intézmény belső vizsgálatával párhuzamosan indult egészségbiztosítási felügyelet, valamint ÁNTSZ szakmai vizsgálatának egy része jelenleg is tart. Megtörtént a kisfiú igazságügyi boncolása, de ennek eredményéről, a szülők feljelentése nyomán indított rendőrségi nyomozás miatt a kórház nem kaphat tájékoztatást - mondta Repa Imre.

A főigazgató kifejtette az intézményben 2004 és 2007 között 1.234 mandulaműtétet végeztek és ez alatt a négy év alatt eddig az esetig egy halállal végződő szövődmény sem fordult elő. Repa Imre hangsúlyozta, az intézmény fenntartja korábbi álláspontját, mely szerint, ha a további eljárások bármiféle, a kórházat érintő felelősséget megállapítanak a tragikus eseménnyel kapcsolatban, az abból származó erkölcsi és anyagi következményeket vállalja. A főigazgató a vizsgálat lezárultával megszűntette a műtétet végző orvos felfüggesztését.

Repa Imre az esettel kapcsolatban megjegyezte, nem szerencsés az a magyar gyakorlat, hogy egy vizsgálat lezárulta előtt ekkora, a gyógyító munkát akadályozó nyomás nehezedjen egy intézményre a nyilvánosság által, mint ahogy a mostani tragikus esemény után történt. A gyermek halála rendkívül megrázta a kórház dolgozóit is, akik semmiképpen nem érdemeltek olyan brutális véleményeket, mint amik főleg az interneten napvilágot láttak, és amelyek legszélsőségesebbjei egyszerűen gyilkosoknak nevezték az egészségügyben dolgozókat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását