2024. május 2. - Zsigmond

Bíróság előtt az ördögűzők

Összesen tíz személyt állítottak bíróság elé Új-Zélandon, mert egy családi körben megtartott maori ördögűző szertartás során egy 22 éves nő megfulladt, egy 14 éves kislány pedig majdnem elvesztette a szeme világát.
2007. december 12. szerda 19:51 - Hírextra

A tíz közül kilenc ugyanahhoz a családhoz tartozik. A szerdai tárgyalás után a pert februárig elnapolták, a vádlottakat pedig óvadék ellenében szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem vesznek rész ördögűzésben vagy ehhez hasonló "tisztító" szertartásban.

Az októberi makutu - ördögűző - szertartáson jelen volt a klán további mintegy 30 tagja is, ellenük nem emeltek vádat.

A 22 éves fiatal nőnek előbb a szemét nyomták ki, majd lenyomták egy kád vizébe, hogy kiűzzék belőle a rossz szellemet - aminek eredményeként megfulladt. Ezt követően még hat másik személyt vetettek alá hasonló eljárásnak, köztük a 14 éves unokahúgot is, aki szintén csaknem vízbefúlt: őt súlyos állapotban kórházba szállították és megműtötték a szemét. Már túl van az életveszélyen, és remélhetőleg maradandó károsodás nélkül élhet tovább.

A családtagok azt hitték, átok ül rajtuk azóta, hogy egyikük kőoroszlánt csent el egy helyi kocsmából, ezért szánták rá magukat a veszélyes szertartásra.

A makutut vagy a maori ördögűzést ma már nem gyakorolják széles körben az új-zélandi bennszülöttek, de időről időre azért előfordul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását