2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az UEFA és a dopping - vizsgálathegyek

Az európai futballszövetség (UEFA) tovább növeli a doppingellenőrzések számát a jövő nyári, osztrák-svájci közös rendezésű Eb előtt, s vérvételen alapuló, váratlan vizsgálatok is lesznek.
2007. december 12. szerda 15:37 - Hírextra

Ezt az után jelentették be, hogy az UEFA illetékes testülete a svájci Nyonban tartott ülésén számba vette az elmúlt időszak doppingellenes tevékenységének eredményeit.

Eszerint az előző, 2006/07-es bajnoki idényben a szakemberek szerte Európában 1662 tesztet végeztek, ebből 938 volt vérvizsgálat, s az elemzés arra irányult, hogy használtak-e a labdarúgók EPO-t. A végeredmény szerint összesen három pozitív mintára bukkantak, kettő közülük futsalosokat, azaz teremfutballistákat érintett, a delikvensek kábítószer, jelesül cannabis fogyasztásán vesztettek rajta, míg a harmadik esetben az anabolikus szteroidok közé tartozó betametazonnal bukott meg egy azeri focista. Utóbbi illetőt meg is nevezték: Szergej Szokolovot a 2008-as Európa-bajnokságra selejtező, 2006 októberében játszott, belgák elleni válogatott mérkőzést követően ellenőrizték, majd tiltották el 18 hónapra. Az eggyel korábbi "szezonális doppingszűréskor" - jóllehet a mostaninál jóval kevesebb kontrollt hajtottak végre - még hét labdarúgóról derült ki, hogy meg nem engedett eszközhöz nyúlt.

Az "összdoppingmustra" keretében az UEFA 506, úgynevezett versenyen kívüli vizsgálatot tartott a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok házatáján, de itt egyetlen eset sem végződött pozitív eredménnyel. A "szúrópróba" 32 klub játékosait érintette, akiket 431 esetben EPO-ra szűrtek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását