2024. április 29. - Péter

Az egri sortűz áldozataira emlékeztek

Az 1956. december 12-én eldördült egri sortűz áldozataira emlékeztek szerdán a hevesi megyeszékhelyen a társadalmi szervezetek, a helyi önkormányzatok, a politikai pártok és a fegyveres testület képviselői, s megkoszorúzták azt az emléktáblát, amelyen a k
2007. december 12. szerda 18:16 - Hírextra

Nyerges Andor, az 56-os Szövetség Észak-magyarországi Regionális Szervezetének vezetőségi tagja értelmetlen, égbekiáltó gaztettnek, tömeggyilkosságnak nevezte a történteket.

A szónok, az egészségügyi okból távol lévő Tóth Ferenc regionális elnök szavait tolmácsolva hangsúlyozta, hogy a fényes nappal eldördült sortűz egy gyáván megbukott diktatúra cinikus reakciója volt.

Ezt megbocsátani lehet, hiszen a megbocsátás az egyik legnemesebb emberi gesztus, ám elfeledni soha - mondta Nyerges Andor.

A sortűz áldozatainak pontos száma egyébként ma sem ismert, különböző források szerint 9-16 ember halt meg az egri utcán, illetve kórházban, a sebesültek száma pedig 22 és 30 között volt.
A vérbe fojtott tüntetést az emberi jogok napja alkalmából tartott sztrájk keretében rendezték 1956. december 12-én.

A 48 órás munkabeszüntetést eredetileg a Budapesti Munkástanácsok kezdeményezték, az akcióhoz pedig csatlakozott Eger lakosságának a többsége is.

A sztrájk második napján a Széchenyi utcán 200-300 békés tüntető vonult fel, amikor az egri, illetve az időközben a megyeszékhelyre vezényelt füzesabonyi karhatalmista alakulat tagjai géppisztolyokkal a tömegbe lőttek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását