2024. április 24. - György

A kormány elítéli a Magyar Gárdát

A kormány minden tagja elítéli a Magyar Gárda és a vele szövetséges szélsőjobboldali szervezetek cigányellenes, rasszista szavait és akcióit - tudatta a kormányszóvivői iroda szerdán az MTI-vel.
2007. december 12. szerda 16:07 - Hírextra

"A Magyar Köztársaság kormányának minden tagja egy emberként és a lehető leghatározottabban ítéli el Magyar Gárda és szövetséges szélsőjobboldali szervezeteinek cigányellenes, rasszista szavait és akcióit" - olvasható a közleményében.

A kommüniké kitér arra, hogy a kormány hisz abban: egy demokratikus köztársaságban a jognál is erősebb fegyver a közösség szolidaritása, egységes föllépése, morális tiltakozása az ilyen fasisztoid, kirekesztő jelenségekkel szemben.

A kormány tagjai e szolidaritás kifejezésének akarnak részesei és előmozdítói lenni. Egyértelművé kívánják tenni, hogy elfogadhatatlan a számunkra minden olyan törekvés, amely a nemzet közösségéből bárki, bármilyen alapon ki akar rekeszteni, ami a közösségünk bármelyik tagjával, vagy nemzetalkotó kisebbségével szemben gyűlöletet próbál kelteni - áll a kommünikében.

A közlemény szerint a kormány tagjai olyan köztársaságban hisznek, és olyan köztársaságért dolgoznak, amelyben csak a kirekesztőket fenyegetheti erkölcsi-szellemi kirekesztődés.

"Szolidaritásunkat fejezzük ki minden honfitársunkkal, akikben ezek a gyűlöletkeltő szavak és akciók félelmet keltettek, és egyidejűleg biztosítjuk őket arról, hogy a magyar állam vezetőiként mindent megteszünk, hogy megvédjük mindannyiukat a kirekesztéstől, illetve a gyűlölet közvetlen megnyilvánulásaitól" - fogalmaz a közlemény.

Sólyom László köztársasági elnök kedden a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett - az MTI-hez is eljuttatott - válaszlevelében azt írta: a Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt.

Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak, olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását - fogalmazott Sólyom László.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman előzőleg amiatt kereste meg levélben a közjogi méltóságokat, így a köztársasági elnököt is, és kérte álláspontjuk kifejtését a Magyar Gárdával kapcsolatban, hogy a szervezet 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

A vidék közbiztonságáért címmel meghirdetett demonstráción elmondott beszédében Bíber József, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a Jobbik rendpárti, rendet akar Magyarországon, és megvédi az állampolgárokat minden bűnözőtől. A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a "cigánybűnözésre" akarják felhívni a figyelmet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását