2024. április 27. - Zita

Gomba termelte benzin

A Tricoderma reesei nevű gomba genetikai anyagának elemzése során fontos információk derültek ki arról, hogyan bontja le ez az élőlény a növényi szöveteket egyszerű cukrokká. A Los Alamos National Laboratory és a U.S. Department of Energy Joint Genome Ins
2008. május 12. hétfő 11:50 - Hírextra
A hulladékokból előállított etanol pedig a benzin "zöldebb" alternatívája.
A T. reesei a második világháború során szerzett kétes hírnevet, amikor meglepő gyorsasággal tette tönkre a katonai sátrakat és ruházatot a Csendes-óceán déli részén. A gomba enzimjei segítségével a cellulózt és hemicellulózt monoszacharidokká alakítja, amelyeket aztán megemészt. A genetikai elemzés eredményei meglepőek voltak - az elvárásokkal szemben kevesebb génje felelős az enzimtermelésért, mint rokonainak. A tanulmány egyik szerzője, Diego Martinez, a Los Alamos kutatója szerint ez a tény arra enged következtetni, hogy kivételesen hatékony a fehérjekiválasztó rendszere.

Ipari méretekben a gombával enzimeket lehetne termeltetni, amelyeket tisztítva azután egy cellulózt tartalmazó vizes oldathoz lehetne keverni, hogy cukrokat nyerjenek belőle. A cukrot pedig végül élesztő segítségével etanollá lehetne alakítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását