2024. április 29. - Péter

Élő felvételek Woody Guthrie-tól

Woody Guthrie, az amerikai folktrubadúr, a társadalmi igazságtalanságok kemény bírálója, többek között a This Land Is Your Land című dal szerzője halála után negyven évvel ismeretlen élő felvételekkel "ajándékozta meg" a zenéjét kedvelőket.
2007. december 11. kedd 08:35 - Hírextra

Még a családjának - köztük legidősebb fiának, a szintén zenész Arlónak - sem volt tudomása arról, hogy olyan felvétele maradt fenn, amelyet közönség előtt rögzítettek.

Ez azért is érdekes, mert a dalnok nagyon sokfelé fellépett a Dust Bowl balladákkal, a Pastures of Plenty, a Do Re Mi és a többi nagy sikerű szerzeményével. Énekelt színházakban, de eljutott dalaival a farmok munkái közé is, több tucat lemeze készült, felvételeit az amerikai kongresszusi könyvtár őrzi. A súlyos idegsorvadás korán ledöntötte a lábáról, s az ötvenes évek elejétől kezdve ágyhoz kötött beteg volt.

Valamikor 2001-ben egy különös küldeményt kapott a New York-i Woody Guthrie-archívum: az énekes hangját őrző magnetofontekercseket hozott a postás. Lánya, Nora Guthrie el volt ragadtatva, mint mondta: egyértelműen korai kalózfelvételről van szó. A csomag feladója az azóta elhunyt Paul Braverman valamikor egyetemista korában cipelte el magnetofonját Guthrie egyik koncertjére Newarkba. Ez a jeles esemény közel 60 évvel ezelőtt történt. A páratlan hangdokumentum évtizedeken át pihent a lelkes gyűjtő lakásának rejtekében, és soha elő nem került volna, ha birtokosa költözés miatt nem kezd alapos nagytakarításba. A felvétel mindenesetre az archívum gondozásában nemrégiben megjelent Live Wire: Woody Guthrie in Performance 1949 címmel.

Alapos munkát igényelt, hogy a szalagokat átültessék mai hanghordozóra, azaz CD-re. Ehhez először Norának felkutatott egy olyan házilagos masinát, amellyel egyáltalán le lehetett játszani a szalagokat.
Arlo Guthrie alaposan meglepődött a felvételek várakozáson felüli jó minőségén. Véleménye szerint a felvételt a koncerthelyiség végében mikrofonnal készítették. Hozzátette: életében most először hallotta "élő előadáson" apja énekét.

A talált anyag a Guthrie család szerint érdekelheti a nagyközönséget csakúgy, mint a folkénekes munkásságának kutatóit is.

Woody Guthrie nyomdokain haladva a legkülönbözőbb műfajok előadói értek el sikereket. A világhírű Klezmatics együttes éppen ebben az évben nyert Grammy-díjat Guthrie-dalok feldolgozásával. Billy Bragg punkénekest egy évtizeddel ezelőtt ugyancsak Guthrie-gyűjteményből származó dalaiért jelölték Grammy-díjra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását