2024. április 29. - Péter

Megjelent az Araukánok második része

Chile létrejöttének történetét meséli el hősköltemény formájában Alonso de Ercilla XVI. századi spanyol költő az Araukánok könyve című sorozatban, amelynek most második részét is megjelentette magyarul az Eötvös József Könyvkiadó - közölte a Cervantes Int
2007. december 11. kedd 08:42 - Hírextra

A mai Chile területén élt araukán indiánok és a spanyol hódítók harcának hiteles krónikása, Alonso de Ercilla (1533-1594) már fiatal korában a spanyol udvarban élt, édesanyja V. Károly feleségének udvarhölgye volt.

A szerző Fülöp herceg - a későbbi II. Fülöp - apródjaként járt Itáliában, Flandriában és Angliában, majd 1556-ban eljutott Peruba, ahol tanúja lett az őslakos indiánok és a spanyol hódítók közötti csatáknak. Látta meghalni Caupolicánt, az araukánok vezetőjét is, aki később a 37 énekből álló epikus költemény, az Arakuánok könyvének főszereplője lett - olvasható a spanyol kulturális intézet ismertetőjében.

Alonso de Ercilla, akit egy viszály miatt Chile kormányzója halálraítélt, de végül kegyelmet kapott, 1569-ben publikálta az Araukánok könyvének első részét. A második rész 1578-ban, a harmadik 1589-ben látott napvilágot.

A mű első részét, a spanyol hódítók és az araukánok első háborújának költői krónikáját 2006-ban jelentette meg az Eötvös József Könyvkiadó.

A most kiadott második rész tovább folytatja a chilei spanyol-araukán háború történetét, és kortársi hűséggel számol be a francia-spanyol viszály híres eseményeiről, San Quintín városának ostromáról és a törökök ellen vívott 1571-es lepantói csatáról is.

A Simor András által fordított kötet lapjainak segítségével az olvasó hű képet kap a korabeli Ázsia, Afrika, Európa és Amerika párhuzamos történetéről - írják az összegzésben, hozzátéve, hogy az Eötvös József Könyvkiadó jövő évre tervezi az Araukánok könyve harmadik, befejező részének megjelentetését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását