2024. május 4. - Mónika, Flórián

Schengen nem vasfüggöny

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) az elmúlt hétvégén Ljubljanában tartott tanácsülésén egyhangúlag fogadta el a schengeni térség bővítésével kapcsolatos határozatát.
2007. december 11. kedd 14:45 - Hírextra
A Fidelitas által elkészített és az osztrák Junge ÖVP-vel közösen benyújtott dokumentum szerint a schengeni rendszer 9 új tagországra való kiterjesztése történelmi jelentősséggel bír Európa újraegyesítésének folyamatában; végleg felszámolja a kontinens megosztottságát szimbolizáló vasfüggöny emlékét. A határok légiesedése egyúttal elősegítheti a gazdasági és társadalmi kapcsolatok megerősítését a régi és új uniós tagországok között. A YEPP határozatában ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az új schengeni határok nem jelenthetnek újfajta vasfüggönyt azon kisebbségek számára, melyek anyaországai a rendszeren belülre kerülnek. A tervezet vitájában a Fidelitas küldöttei beszámoltak arról, hogy a vajdasági és a kárpátaljai magyarok a jövőben csak vízum birtokában léphetik át a magyar határt, ez pedig nagymértékben megnehezítheti az anyaországgal való kapcsolattartást. A résztvevők egyetértettek abban, hogy helyzet orvoslására mihamarabb intézkedéseket kell hozni. A Fidelitas szerint a magyar kormányzat sürgető feladata egy olyan - uniós elveknek is megfelelő - szabályozás megalkotása, amely eredményeképpen lehetővé válik a könnyített határátlépés. Ezen törekvésben fontos eszköz lehet a magyar állampolgárság könnyített megadása. Meggyőződésünk, hogy a schengeni bővítés csak akkor hozhatja meg a remélt sikereket, ha annak előnyeiből a magyar közösség egésze részesül.

A Fidelitas elnöksége és külügyi kabinete (A Youth of the European People's Party (YEPP) az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártok ifjúsági mozgalmainak ernyőszervezete; 35 ország 48 ifjúsági szervezete vesz részt munkájában. Magyarországi tagjai a Fidelitas és az Ifjúsági Demokrata Fórum.)

Kiadó: FIDESZ
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását