2024. május 5. - Györgyi

Péterfalvi kiáll a törvény mellett

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény kiállta a megalkotásától fogva eltelt idő próbáját - áll Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak az MTI-hez eljuttatott ajánlásában.
2007. december 11. kedd 15:04 - Hírextra
Péterfalvi Attila szerint a törvény "filozófiája, mely szerint az egyén személyes adataihoz fűződő jogát kizárólag megfelelő felhatalmazás alapján, továbbá törvényes cél érdekében lehet korlátozni, ma is az adatvédelem kiindulópontja".

A hatékony elektronikus közigazgatással szemben támasztott adatvédelmi és adatbiztonsági követelmények mind teljesebb érvényesítése ugyanakkor újfajta megoldások bevezetését követeli meg - áll az adatvédelmi biztos ajánlásában.

Az adatvédelmi biztos szerint az elektronikus ügyintézésnél a hazai viszonyok között leginkább egy, a vonatkozó uniós jogszabályok, és a nemzetközi szabványok keretei között kialakítandó polgárkártya-koncepció képzelhető el. Az azonosítót az adott állampolgárhoz kell hozzárendelni.
Az egyes közigazgatási ágazatokban a polgár azonosítására egy ágazati azonosító szolgálhat, melynek képzésére a következő eljárás alkalmazható: a polgárkártya-koncepciót megvalósító eszközön a polgár személyes azonosítóihoz egy úgynevezett váltószámot rendelhet az arra felhatalmazott közigazgatási szerv.

Amikor a polgárkártyaként funkcionáló eszközzel a polgár valamelyik közigazgatási ágazatban ügyintézést kezdeményez, a polgárkártya-funkciót befogadó alkalmazás a polgár részére ágazati azonosítót képez. Az ágazati azonosító képzésének egyik adata a polgárkártyán rögzített váltószám, a másik az úgynevezett ágazati azonosító jel - írj az ombudsman.

Péterfalvi Attila célja az ajánlással "olyan keretfeltételek meghatározása volt, amelyben az érintett a hagyományos ügyintézéshez hasonlóan képes magánszférájának védelme mellett, ugyanakkor hatékonyan ügyet intézni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását