2024. május 2. - Zsigmond

A szociális válság költségvetése?

A Fidesz ugyan elfogadta a költségvetési törvényhez benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokat, de továbbra is úgy véli, hogy a 2008-as költségvetés a szociális válság költségvetése lesz - mondta Varga Mihály.
2007. december 11. kedd 15:00 - Hírextra
A politikus az MTI kérdésére azt mondta: a költségvetési törvényhez benyújtott támogatott módosítókat már az első körös szavazásnál is támogatták, és most is ezt tették, mert nem volt benne olyan indítvány, amelyet ne tudtak volna elfogadni. Hozzátette: most és az előző alkalommal is kikérték a szavazási listából, amivel nem értettek egyet, de egyébként a támogatott sort el lehetett fogadni.

Az elfogadott módosító indítványok összességében semmilyen tekintetben nem változtattak a költségvetésen, ezért a Fidesz továbbra is fenntartja, hogy a 2008-as büdzsé a szociális válság költségvetése lesz, mert tovább növeli a lakosság és a vállalkozók adóterheit - szögezte le Varga Mihály. Hozzáfűzte: szó sincs arról, hogy az alagút végén lennénk, a rászorulók és a középosztály kiszolgáltatottsága növekedni fog 2008-ban.

A Fidesz alelnöke sajnálatát fejezte ki, amiért a koalíciós többség egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogatott. Ezek közül kiemelte, hogy a kormánypárti képviselők nem szavazták meg azt a javaslatot, amely a mentőszolgálatnak adott volna plusz 2 milliárd forintos támogatást, és azt sem, amely a határon túli magyarok egészségügyi ellátását támogatta volna 80 millió forinttal.
Szintén nem kapott többséget az a fideszes javaslat, amelyet a megyei jogú városok polgármesterei adtak be a kollégiumi és diákotthoni normatíva emelése érdekében, és az sem, amely a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását növelte volna 1 milliárd forinttal.
A költségvetési módosítókról első körben november 27-én szavazott Ház, akkor a kormány által támogatott mintegy 170 módosító indítványra a 334 jelen levő képviselő közül 327-en szavaztak igennel és heten nemmel; tartózkodás nem volt.

A keddi második körben már csak azokról a módosításokról szavaztak, amelyek nem érintik a fejezeti főösszegeket és a főszámokat sem, csak a minisztériumok belüli átcsoportosításokat kezdeményeznek.

Varga Mihály az MTI kérdésére elmondta: szeretnék, ha a parlament még a karácsonyi ajándékozás előtt elfogadná az ajándékozási illeték módosításáról szóló fideszes javaslatot, amely szerint a szülő a gyermekének évente háromszor adhatna 500 ezer forint értékű illetékmentes ajándékot, és illetékmentességet élvezne az első lakás vásárláshoz adott 5 millió forint is.

Ezt a javaslatot sürgősséggel nyújtotta be a Fidesz, és hétfőn kerül a költségvetési bizottság elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását