2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nő az erőszakos cselekedetek száma

Rohamosan nő a fiatal lányok közötti erőszakos cselekedetek száma Ausztriában. A jelenség előtt egyelőre értetlenül állnak a szakértők. A most közzétett adatok szerint tavaly 639 olyan eset jutott a hatóságok tudomására, amikor tizennégy és tizennyolc év
2007. december 11. kedd 11:24 - Hírextra
Nem egyszer véresre verve a másikat. A verekedők közül 35 került bíróság elé súlyos testi sértés vádjával.

2000-hez képest 62 százalékos növekedést jeleznek az adatok, ráadásul a szakértők úgy vélik, hogy ez még csak a kezdet, az irányzat valószínűleg felerősödik, ha nem próbálják idejében megfékezni a jelenséget.

A pszichológusok és a szociológusok azonban egyelőre csak találgatnak a lehetséges okokat illetően. Egyesek nem zárják ki, hogy a női emancipáció egyfajta megnyilvánulásáról van szó. Ezt látszik alátámasztani, hogy a lányok - a fiúkhoz hasonlóan - egyre gyakrabban használják az öklüket és a lábukat arra, hogy minél fájdalmasabb és súlyosabb sérülést okozzanak az ellenfélnek. Mások az elhanyagolt lakónegyedek "növekvő kulturális és szociális nyomorával" magyarázzák a jelenséget.
Vannak, akik az erőszak mind szélesebb körben - főképpen a művészetben - terjedő kultúráját hibáztatják. Idevág az az adat, amely szerint a 6 és 14 év közötti osztrák gyerekek 14 százaléka töltött már le mobiltelefonjára erőszakos jeleneteket ábrázoló videót. Megint mások a társadalomban kialakult teljesítmény-központúság kiváltotta stresszben, illetve kudarcélményben keresik az okot.
Átfogó, mindenre kiterjedő tanulmány azonban még nem készült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását