2024. április 26. - Ervin

Nem független az igazságszolgáltatásunk?

A magyar ügyvédeknek csak valamivel több mint a fele gondolja úgy, hogy a magyar igazságszolgáltatás pártfüggetlen lenne - állapította meg az a felmérés, amelynek néhány jellemző adatát kedden ismertette Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos
2007. december 11. kedd 15:37 - Hírextra
Lomnici Zoltán kedden átadta Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének azt a három tanulmányt, melyet az OIT készíttetett el az igazságszolgáltatás helyzetéről. Kiemelte, hogy az egyik tanulmányhoz kapcsolódóan végzett végzett reprezentatív felmérés szerint az ügyvédek 50-58 százaléka úgy gondolja: a magyar igazságszolgáltatás pártfüggetlen.

Ugyanerre a megállapításra jutott a 900 oldalas tanulmány egyik készítője, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is, amely kifejezetten a politikához való viszonyt vizsgálta. Lomnici Zoltán a tanulmányból azt idézte: "A bírósági szervezet legfőbb értéke, hogy miközben a közjogi intézményrendszerben egészében számos válságjelenséggel találkozunk, a bírói szervezet és mögötte az ítélkezési funkció egészében intakt maradt."

A reprezentatív felmérés során megkérdezett 250 ügyvéd nagy többsége úgy vélte, hogy a legnagyobb mértékben az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság járul hozzá a jogbiztonság megteremtéséhez. A két intézmény ilyen szerepét a megkérdezettek 74, illetve 84 százaléka ismerte el - hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

A felmérés eredményei közül a főbíró kiemelte még azt, hogy a megkérdezett ügyvédek 59 százaléka szerint jól, 19 százalék szerint nagyon jól és csak 1 százalék szerint szolgálja rosszul a bíróság a lakosságot.

Bánáti János a sajtótájékoztatón egyebek között arról beszélt, hogy Magyarországon a legnagyobb probléma a bírókat kiszolgáló személyzet hiánya. Úgy vélte: ahhoz, hogy a bíró minden esetben az Alkotmány által biztosított legnagyobb hatalommal tudjon törődni és dönteni az emberek sorsáról, mentesíteni kellene minden egyéb dologtól, ami nem kapcsolódik szorosan az ítélkezési procedúrához.

Az bírósági ügyek elhúzódásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre Bánáti János azzal válaszolt, hogy az ítélőtáblák megjelenésével ugyan csökkent az egy évnél tovább elhúzódó ügyek száma, de a jogi környezet és az ügyek túlbizonyítása miatt továbbra is lassan haladnak a döntéshozatalban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását