2024. április 30. - Katalin, Kitti

Folytatódott Szabadi pere

Iratismertetéssel folytatódott Szabadi Béla, korábbi földművelésügyi államtitkár pere másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán kedden. Szabadi szerint neki nem büntetés, hanem kitüntetés járna.
2007. december 11. kedd 17:03 - Hírextra
Az ismertetett iratok között az FTC-vel kötött majd felbontott reklámszerződések, az állami vezetők utazásáról szóló dokumentumok, Kehi-jelentések szerepeltek, s részletek hangzottak el Torgyán József egykori agrárminiszter korábbi tanúvallomásából is.

Tóth Éva, a bírói tanács elnöke az iratok ismertetése után elmondta, hogy a másodfokú bíróság további dokumentumok ismertetését nem látta indokoltnak.

Közölte: elrendeli Nagy András, az agrártárca korábbi helyettes államtitkárának orvosszakértővel történő megvizsgáltatását. Az egészségi állapotáról január 10-ig kell véleményt előterjeszteni. A volt helyettes államtitkárt korábban egészségi állapota miatt nem tudták meghallgatni az ügyben.
Szabadi Béla azt mondta, hogy bizonyos iratok ismertetésére másodfokon nem kerül sor.
Úgy fogalmazott, hogy olyan szokványos, mindennapi cselekményekért vonják felelősségre, amiért másokat kitüntetnek.

Szerinte esetében egyedi jogszolgáltatás érvényesült, s "a tisztességes eljáráshoz való jogot sokszor megsértették.

Kifogásolta, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnököt és Boros Imre volt minisztert nem hallgatta meg a bíróság korábban. Nem lehet valós képet alkotni úgy, ha a kulcsszereplők egy része kimarad - mondta.

Szabadi Bélát, aki az Orbán-kormány idején Torgyán József minisztersége alatt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára volt, tavaly ősszel felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 19 rendbeli hivatali visszaélés, továbbá hűtlen kezelés miatt.

Az egykori kisgazda politikus bűnösségét mondták ki nem jogerősen, például az FTC FVM-cégeken keresztüli támogatása és külföldi repülőutak ügyében.

Légmán Imre, Szabadi Béla jogi képviselője azt MTI-nek telefonon elmondta: a védelem számára nagyon fontos lenne Nagy András meghallgatása. Ő tud mindent az FTC és a minisztérium közötti évtizedes kapcsolatról, és ő volt, aki ennek működéséről tájékoztatta az akkor kinevezett Szabadi Bélát.

Az ügyvéd közölte: a bíróság elfogadta Benedek Fülöpnek, az agrártárca szakállamtitkárának, az FTC volt elnökének és Szerdahelyi Péternek, a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárának meghallgatását.

A per január 31-én, tanúk meghallgatásával folytatódik - mondta Légmán Imre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását