2024. április 26. - Ervin

20. évfordulója lesz a Goethe Intézetnek

A jövőre alapításának 20. évfordulóját ünneplő budapesti Goethe Intézet számos programmal, köztük filmes, irodalmi, zenei és színházi rendezvénnyel készül a jubileumi évre - mondták el az intézmény vezetői kedden Budapesten.
2007. december 11. kedd 13:46 - Hírextra
Gabriele Gauler igazgató beszámolt arról, hogy az 1988-ban, még a vasfüggöny lehullása előtt Budapesten is létrehozott német kulturális központ jubileumi kiadvánnyal készül a jeles évfordulóra.

Az első negyedévben az idén elkezdett A munka változó világa című programsorozat rendezvényei folytatódnak a két éve a Ráday utcai székházban található intézetben. A munkával kapcsolatos problémák témakörébe idén filmek vezették be az érdeklődőket, jövőre írók és közgazdászok is beszélgetnek majd az ilyen típusú gondokról.

A márciusban rendezendő Szemrevaló című filmfesztivál keretében a hagyományokhoz híven számos új német filmet vetítenek le. Újdonság azonban, hogy a budapesti helyszín mellett Szegeden és Debrecenben is megtekinthetik az érdeklődők a műveket, de győri és zalaegerszegi helyszínt is terveznek - emelte ki az igazgató.

A tavasz Mischa Kuball német művész szabadtéri fényinstallációjával köszönt be a Ráday utcába. Áprilisban a köztéri projektjeiről híres német művész a környék lakóinak beltéri lámpáit kéri majd kölcsön az utca különleges kivilágításához két-három hétre.

Ismét erősebb német jelenlétre számíthatnak az olvasók a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A jövő áprilisban 15. alkalommal rendezendő seregszemlén a közönséget nagy német stand várja majd, ahol számos szerző és elsőkötetes alkotó is jelen lesz.
Szintén a második negyedévben rendezik az 1968-as év jubileumához kapcsolódó szemináriumokat. Létrehoztak egy internetes oldalt, amelyen a diákmozgalmakkal küzdő Németország, valamint a szovjet megszállással küzdő kelet-európai országok tapasztalatai kapnak helyet.

Az év harmadik negyedében a Színház színpad nélkül című, német előadásokat bemutató rendezvény várja az érdeklődőket, akkor nyílik majd a Goethe Jazzklub is, és a főváros mellett több magyarországi városba is eljut majd a Más szemmel című könyvkiállítás.

A 2008-as év újdonsága lesz az Európa rappel című nemzetközi projekt, amelynek keretében német rapzenekarok érkeznek magyar iskolákba, ahol a fiatalokat a zenei élmény mellett német rapszövegek írására is kívánják ösztönözni. A német nyelvű éneklésre verbuválódó, magyar fiatalokból álló zenekarok németországi vendégszereplésen is részt vehetnek majd.

A német nyelvoktatást is ösztönözni szeretné egyes programjainak segítségével a Goethe Intézet: a nyelvoktatás jövő évtől három szemeszteressé válik, a könyvtár tovább gazdagodik. Jövőre lesz tíz éves a Könyvek, amelyekről beszélnek című kiadvány, amely a jelentős új német irodalmat ajánlja az érdeklődőknek - említette Gabriele Gauler.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását