2024. május 2. - Zsigmond

Visszaszállt hozzánk a bizalom

A Ferihegyi repülőtérnek másfél év után sikerült helyreállítania nemzetközi tekintélyét, ismét "biztonságosnak" minősülnek a Budapesten átvizsgált utasok és poggyászok - olvasható a hétfői Népszabadságban.
2007. december 10. hétfő 09:34 - Hírextra

Szombat óta ismét "tisztának" minősülnek a Ferihegyről érkező utasok Európában. A hivatalos terminológiában használt minősítés a repülőtér biztonsági rendszereivel, folyamataival függ össze - írta a lap, rámutatva, az utasokat érintő legszembetűnőbb változás, hogy a Frankfurtban, Koppenhágában és Münchenben átszállókat ezentúl nem vizsgálják át még egyszer, illetve nem veszik el tőlük a ferihegyi tranzitban vásárolt folyadékot.

Mint az írás felidézi, a Ferihegyi repülőtér biztonsági hiányosságaira egy tavaly nyári uniós audit során derült fény. Az ellenőrök kifogásolták például, hogy a repülőtér biztonsági zónájába túl sokan, több mint tízezren mehettek be. Épp ezért idén tavaszra 2,5 milliárd forintból egy új, közel 20 kilométer hosszú kerítés felépítésével egy belső zónát hoztak létre, mely a kifutópályákat, gurulóutakat, a terminálok tranzitterületeit öleli fel. Ide már csak hét-nyolcszázan léphetnek be.

További problémát jelentett, hogy az utasok biztonsági ellenőrzésével túl kevesen foglalkoztak: a szükséges öt helyett mindössze három ember jutott egy-egy ellenőrző pontra (a "csipogó kapukhoz").

A feltárt hiányosságokról a magyar hatóságok mellett a külföldieket is értesítették. Minden ország, illetve légikikötő saját hatáskörben dönthetett arról, hogy a ferihegyi utasokat és poggyászokat "tisztának" vagy "nem tisztának" minősíti. Noha az európai repülőterek döntő többsége továbbra is elfogadta a ferihegyi utas- és poggyászbiztonsági ellenőrzés eredményét, Frankfurtban, Koppenhágában és Münchenben inkább az újbóli átvizsgálás mellett döntöttek. E szigornak jó néhány, a ferihegyi tranzitban vásárolt ajándék bor és pálinka esett áldozatul - jegyezte meg az újság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását