2024. április 27. - Zita

Bajnai az önkormányzatok fejlesztéséről

Az önkormányzatok működését meghatározó jogszabályok módosítását sürgette a területért felelős miniszter kedden Budapesten, az Országgyűlés illetékes bizottságának ülésén. Bajnai Gordon azt mondta, hogy ráférne egy alapos frissítés, jogszabályi moderniz
2008. április 8. kedd 16:12 - Hírextra
Hozzátette: az általa sürgetett modernizáció "tíz éve rabja a rövid távú hatalmi érdekeknek".

A mindenkori kormány, kétharmados változtatások híján, csak pénzügyi eszközökkel képes egyfajta szerves, folyamatos, lassú változást elérni. Emiatt szükség volna arra, hogy a parlamenti pártok megpróbáljanak "valamilyen egyességre" jutni ebben a kérdésben - jelentette ki az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon szólt arról, hogy a lassú átalakulás következtében erősödik a kistérségek szerepe, és évről évre nő a társulásaik támogatására fordítható összeg. Két évvel ezelőtt 15 milliárd, 2007-ben 22 milliárd forint körüli összeg szolgált a kistérségi társulások erősítésére, idén nagyjából 28 milliárd áll majd rendelkezésre.

A miniszter aggasztónak nevezte az önkormányzati kötvénykibocsátás növekedését: tavaly a kötvényállomány a 2006-os 25 milliárd forintról 200 milliárd fölé emelkedett. Az év első két hónapjában újabb 40 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényeket az önkormányzatok.

A növekvő eladósodottság hatással van a konvergenciaprogramra is. Arányaiban véve a kötvénykibocsátás kicsi az ország összadósságához képest, de a növekedés itt a legdinamikusabb - mondta Bajnai Gordon. "Míg az állam eladósodása megállt a konvergenciaprogram eredményeként, addig az önkormányzati radikálisan nő" - mutatott rá a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását