2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Újabb élődonoros vesetranszplantáció

Újabb sikeres élődonoros vesetranszplantációt hajtottak végre Szegeden, egy erdélyi testvérpáron - tájékoztatta Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa az MTI-t hétfőn.
2007. december 10. hétfő 14:33 - Hírextra

A Magyar Transzplantációs Társaság elnöke elmondta: a harmincöt éves testvérek interneten kerestek lehetőséget a műtétre, ugyanis a nő már több mint egy éve hasi dialízisre szorult és öccse segíteni szeretett volna rajta. Így találtak rá a szegedi klinikára.

A beavatkozást megelőző vizsgálatok nagyfokú antigénegyezést mutattak, ez tette lehetővé a műtétet - mutatott rá. Az átültetést a múlt héten végezték el, mindketten jól vannak. A műtéteket egy alapítvány finanszírozta.

Szenohradszky Pál szerint az élődonoros szervátültetés Magyarországon nem túl gyakori, pedig a teljesen biztonságos beavatkozással sok ember életét lehetne megmenteni. A probléma elsősorban az, hogy a szervet felajánlók tartanak a műtéttől, ami azonban - tette hozzá - rövid beavatkozás és huszonnégy óra elteltével az adományozó már elhagyhatja a kórházat.

Mint elmondta, Magyarországon évente háromszáz szervátültetést végeznek, melyből csak tizenöt élődonoros. Ezzel az európai ranglista végén szereplünk. A skandináv országokban például nagyon népszerű a beavatkozás, az Egyesült Államokban pedig már a műtétek felénél közreműködnek a rokonok, barátok, illetve ismerősök. Amit Magyarországon el kellene érni az legalább a húsz százalék - tette hozzá a szakember.

Az élődonoros transzplantációt Magyarországon májátültetésnél is alkalmazzák, de már az élődonoros tüdőtranszplantáció is megoldható, bár ez még nem annyira elterjedt a világon.

A veseátültetéseknek a szegedi klinikán nagy hagyományai vannak: 1962-ben Kelet-Európában először itt hajtott végre élődonoros transzplantációt Petri Gábor professzor, 1979-ben pedig szervezett formában is megkezdődtek a transzplantációk. 2006 novemberében az ezredik vesetranszplantációt végezték el a Tisza-parti városban.

Szenohradszky Pál elmondta: most a cél a szív és a tüdőtranszplantáció szegedi meghonosítása, tüdőátültetésre ugyanis egy magyar-osztrák megállapodás szerint a magyar betegeknek Bécsbe kell utazniuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását