2024. május 4. - Mónika, Flórián

Számítógépes szakemberhiány

Németországban mintegy 45 ezer magasan kvalifikált számítógépes specialistára lenne szükség. Erről azon a hannoveri csúcstalálkozón volt szó, amelyet Angela Merkel kancellár hívott össze hétfőn, hogy a számítógépes szakemberhiányról tanácskozzanak.
2007. december 10. hétfő 13:20 - Hírextra
A megbeszélésen a német politikai-, gazdasági- és tudományos élet mintegy félezer prominens személyisége vett részt.

A németországi gazdasági növekedést fékezheti, hogy egyes szakterületeken égető munkaerő hiány van. A legsúlyosabb a helyzet a számítógépes szférában, ezért tavaly Potsdamban, hétfőn pedig Hannoverben szerveztek magas szintű csúcstalálkozót a témáról.

Németországban, miközben 8 százalékos a munkanélküliségi ráta, azaz 3,4 millióan vannak állás nélkül, egyes magasan kvalifikált foglalkoztatási területeken hiány van szakemberekből, főleg orvosokból, mérnökökből, számítógépes specialistákból. Ez utóbbi szférába - azonnali belépéssel - mintegy 45 ezer főre lenne szükség. Ezt az igényt "belső erőkkel" Németország nem tudja előteremteni, sőt az Európai Unió más tagállamaiból is csekély az érdeklődés a német cégek "agyelszívási" ajánlatai iránt.

Megoldást csak az jelenthet - vélik a hannoveri tanácskozás résztvevői- ha Németország az Európai Unió tagállamain kívül más országokból is toborozna szakembereket. A berlini vezetés néhány évvel ezelőtti kísérlete, hogy Ázsiából, első sorban Indiából Közép-Európába csábítsák a számítástechnikai szakembereket, kevés sikerrel járt, mert az angol nyelvterület - nem utolsó sorban anyagilag - vonzóbb a külföldiek számára.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását