2024. április 29. - Péter

Elhunyt Baji László

2007. december 2-án hosszú betegség után elhunyt Baji László, a Magyar Filmgyártó Vállalat nyugalmazott igazgatója. Az 1950-es években került a nemrég alakult Kulturális Minisztérium Filmfőigazgatóságára gazdasági szakemberként.
2007. december 10. hétfő 13:31 - Hírextra

1958-ban közvetlenül is részt vett a Balázs Béla Stúdió létrehozásában, annak gazdasági feltételeinek megteremtésében.

1970-ben került a Magyar Filmgyártó Vállalathoz, ahol különféle funkciókat látott el: gazdasági vezetője volt a rövidfilm területen a Népszerű-tudományos és Oktatófilm Stúdiónak, majd ’73-tól a Rövidfilm Főosztály vezetőjeként segítette az alkotók munkáját, a gyártási szakemberek kinevelését.
1976-ban a Magyar Filmgyártó Vállalat általános igazgatóhelyettese, majd 1978-tól gyártási igazgatójaként tevékenykedett, hozzá tartozott mind a négy rövidfilm gyártó műhely, az öt játékfilm gyártó stúdió, a Nemzetközi Főosztály, a TV-főosztály, a Balázs Béla Stúdió. Akkor született sok olyan játékfilm is, mint a Mephisto. Ezt követően a MOKÉP gazdasági igazgatója volt, míg 1986-tól ismét a Magyar Filmgyártó Vállalatnál igazgatóként tevékenykedett.

Nyugdíjba vonulását követően több helyen szaktanácsadóként látta el feladatát, így a Fiatal Filmesek Stúdiójában, majd a megalakuló Magyar Mozgókép Közalapítványnál, és a MOKÉP-nél.

1971-től 1990-ig rövid-, illetve a játékfilmszemlék gazdasági vezetője volt.

Baji László búcsúztatása 2007 december 14-én pénteken 15 órakor lesz a Szent Angyalok Temploma altemplomában református egyházi szertartás szerint.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását