2024. április 29. - Péter

Kormányprogram a megelőzésért

Megkezdődött Szegeden is a Szűrés az Életért Program (SZ.É.P.), már szombaton délelőtt is több ezren voltak, azért, hogy az országos szűrési akció keretein belül vércukor-, vérnyomás-, látás-, hallás-, prosztata-, melanoma-, és fül- orr- gégészeti vizsgál
2007. december 8. szombat 19:11 - Hírextra

A Miniszterelnöki Hivatal kampányának ötödik állomásán Budai Bernadett kormányszóvivői tájékoztatóján elmondta: a halálozási statisztikákat tekintve Magyarország európai viszonylatban nagyon rossz helyen szerepel és elsősorban olyan betegségekkel, melyek rendszeres szűréssel megelőzhetőek lennének. Átlagosan hat évvel élnek kevesebbet a magyarok, mint az uniós állampolgárok. Emiatt fontos ez a program, melynek eddigi öt állomására negyvenöt ezren látogattak ki, ami több mint százezer vizsgálatot jelentett.

A legnépszerűbb a vércukorszint mérése volt, erre a megjelentek hatvan százaléka volt kíváncsi, a második helyen szerepelt a koleszterinszint, a harmadikon pedig a szemészeti vizsgálat. Az eddigi eredményeket nézve, minden tizedik szűrés a normálistól eltérő eredményt mutatott, ez bizonyítja, hogy szükség van a hasonló rendezvényekre. A sorozat december 15-én Székesfehérváron zárul, és a kormány reményei szerint jövőre folytatódik- fejtette ki a kormányszóvivő.

A sajtótájékoztatón Mucsi Gyula, az ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Intézetének vezetője elmondta: a Dél-alföldi régió halálozási adatai megegyeznek az országos átlaggal, ami Európában csak a 39. helyre sorolja Magyarországot a születéskor várható élettartam szerint. A regionális tisztifőorvos hozzátette: a halálozások számában a keringési és daganatos megbetegedések vezetnek a régióban, melyek rendszeres szűrésekkel jól kezelhetők lennének. A szakember szerint a szűrővizsgálatok mellett nagyon nagy jelentősége van az életmódnak is a megelőzésben, ez ugyanis ötven százalékban felelős a betegségek kialakulásában.

Szombatra lezárult az “Egészségesebben” az egészségeseknél – cukorbetegen?" mozgalom által 2007 nyarán kiírt “Példakép az egészségért” pályázat, melynek célja az volt, hogy példát állítson a ma és a holnap betegei elé - tájékoztatta a mozgalom kommunikációért felelős munkatársa az MTI-t.

Bánhegyi Krisztina közlése alapján a fődíjat, a wellness hétvégét Boda Tibor, tizenegy éves mohácsi fiatalember kapta meg, aki családjával együtt olyan életvitelt folytat, amely példaértékű lehet bármelyik cukorbeteg számára. A díjat délután Hevesi Tamástól veheti át a kisfiú.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását