2024. május 3. - Tímea, Irma

Húsz évvel élhetnének tovább a dohányosok

Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek - hívta fel a figyelmet a Ne gyújts rá! füstmentes világnap alkalmából a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), a Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság.
2009. november 19. csütörtök 21:16 - HírExtra
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon évente több mint 3 millió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira. Ha nem hoznak komoly intézkedéseket, a következő évezred 20-30-as éveire ez a szám 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás miatt 3 másodpercenként meghalhat egy ember a Földön - olvasható a három szervezet csütörtökön közzétett közös közleményében.
A cigarettázás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, a szív és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős.

Magyarország a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került. Az egy főre jutó cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Ha ezeket egymás mellé helyezzük, mintegy 250 métert tesz ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok közel 2 millió kilométernyi "rudat" - az Egyenlítő hosszának 48-szorosát - füstölnek el évente.

A MNSZA becslése szerint az utóbbi öt évben több mint 122 ezer magyar halálát okozta a dohányzás, mintegy 570 milliárd forintnyi kárt okozva a gazdaságnak. A számlálók folyamatosan pörögnek a szervezet honlapján (http://www.mnsza.hu/szivbeteg/kockazat/dohany_ne_gyujts_ra.php).

Az Európai Unióban jelenleg 12 uniós tagállamban vannak érvényben átfogó dohányzásellenes törvények, a legszigorúbbak az Egyesült Királyságban és Írországban: itt tilos dohányozni a zárt légterű nyilvános helyeken, így a bárokban, éttermekben, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyeken is.

Felmérések szerint a szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban néhány év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma: Skóciában például egy év alatt 17, Franciaországban pedig 15 százalékkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását