2024. április 26. - Ervin

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjára emlékeztek

Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának hetvenedik évfordulójára emlékezett pénteken Szegeden, együttes ünnepi ülésen, a város közgyűlése és az egyetem szenátusa.
2007. december 7. péntek 14:47 - Hírextra

"Szeged büszke volt és a mai napig rendkívül büszke világhírű tudósára" - mondta Botka László polgármester az ünnepségen.

Az ember egyedül nem láthat messzire, szükség van néha, hogy óriások vállára álljon, Szeged életében Szent-Györgyi lett az az óriás, akinek a vállára állva a csöndes alföldi város szellemisége egyszer csak kiemelkedett környezetéből - fogalmazott a politikus.

Botka László szerint Szent-Györgyi Albert öröksége nemcsak egy a tiszteletre méltó hagyományok közül, hanem a szegedi jövő záloga is. Az egyetem egykori professzorának laboratóriumából nőtt ki az a tudós oktató- és kutatógárda, amelyre ma a város a "biopoliszt", a biokémia, biotechnológia és a genomika fellegvárát építheti.

Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese hangsúlyozta, Szent-Györgyi Albert az egész világ számára az innovatív kutatás és a kreatív gondolkodás szimbóluma, akinek öröksége a város és az egyetem számára egyaránt kötelező erővel bír.

Az egyetem egykori rektorának Nobel-díja mögött a magyar tudománytörténet kiemelkedő teljesítménye áll. A jubileumi ünnepségeken nem csupán magát a díjat éltetjük, hanem azt a tényt is, hogy valaki, aki közülünk való, a mi alma materünk tagja, bizonyította, a zsenialitás Szegeden otthonra, egyetemünkön méltó társakra talál - mondta a professzor.

Szent-Györgyi Albert 1937. december 10-én vehette át az orvosi Nobel-díjat "a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását