2024. május 3. - Tímea, Irma

Lemondott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettese

Lemondott posztjáról az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese, miután a Legfelsőbb Bíróság elnöke nem tudta meggyőzni őt, hogy maradjon. Varga Zoltán távozásáról a pénteki Népszabadság írt. Nemcsak elnökhelyettesi posztjáról mondott l
2007. december 7. péntek 14:43 - Hírextra
A Népszabadság szerint az OIT elnökhelyettesét azután érték személyeskedő és szakmai támadások, hogy első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte Kaiser Edét, akiről azután kiderült: nem volt ott a móri mészárlásnál.

Lomnici Zoltán főbíró péntek délelőtt személyesen tárgyalt Varga Zoltánnal, próbálta őt meggyőzni, de nem tudta.

Varga Zoltán közismert bíró, a Fővárosi Bíróság egyik büntető tanácsát vezeti. A Legfelsőbb Bíróság és egyben az OIT elnöke pénteken újságírók előtt ismertette azt a levelet, amelyet neki írt Varga Zoltán. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy a nagy tekintélyű büntetőbíró tevékenységét nem egyszer összefüggésbe hozták az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban betöltött tisztségével. "Az igazságszolgáltatás számomra védendő érték, amit csak azzal tudok kifejezni, hogy lemondok az OIT-beli pozíciómról" - írta Varga Zoltán.

Lomnici Zoltán pénteken hangsúlyozta, hogy Varga Zoltán változatlanul élvezi feltétlen bizalmát. A főbíró felolvasta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács közleményét is, amely szerint "az OIT elismerését és köszönetét fejezi ki Varga Zoltán fővárosi bírósági tanácselnöknek azért az áldozatos munkáért, amit az elmúlt években az OIT-ért végzett".

Arra a kérdésre, hogy miért ennyi idővel a móri bűncselekményben történt fordulatok után mondott le Varga Zoltán, Lomnici Zoltán azt felelte: a közelmúltban elkészült 3 független tudományos testület tanulmánya, amelyek a bíróságok és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács munkját pozitívan értékelik. Varga Zoltán úgy érezte, hogy a tanulmányban foglaltak demonstratív megerősítésére is alkalmas lehet az, ha éppen most mond le - tette hozzá.

Lomnici Zoltán a Független Hírügynökség kérdésére hangsúlyozta, hogy Varga Zoltán szerinte az egyik legismertebb, legtekintélyesebb és legnépszerűbb bíró az országban. "Egy embert egyetlen olyan döntésért nem lehet egyedül felelősségre vonni, amiért egyáltalán nem ő az egyedüli felelős" - mondta a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását