2024. május 2. - Zsigmond

Megsemmisítették a felvételeket

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA beismerte, hogy Al-Kaida - tagok kihallgatásán készült videókazettákat semmisített meg 2005-ben. A döntést a hírszerző szolgálat munkatársainak védelmében hozták meg. A vallatások során nem alkalmaztak kínzá
2007. december 7. péntek 19:00 - Hírextra
A New York Times pénteki számában szellőztette meg az ügyet. A CIA vezetője, Michael Hayden csütörtökön a CIA munkatársainak szóló közleményében beismerte, hogy 2002-ben terrorgyanús egyének kihallgatását rögzítették, majd három évvel később, a CIA belső döntése alapján megsemmisítették a felvételeket.

Hayden azzal indokolta a lépést, hogy a vallatások tartalmát írásos formában már részletekbe menően rögzítették, a kazettáknak ezért nem maradt hírszerzési szempontból értékük. Ha viszont valaha az Al-kaida kezébe kerültek volna a felvételek, akkor a kazettán szereplő CIA-ügynökök és családtagjaik biztnosági kockázatnak, akár megtorlásnak lettek volna kitéve. Hayden nem nevezte meg, hány gyanúsítottról van szó, az amerikai sajtó azonban kettőröl tud.

Hayden leszögezte, hogy a törvényeknek megfelelően hajtották végre a gyanúsítottak kikérdezését és nem voltak kitéve kínzásnak vagy bántalmazásnak. A New York Times pénteki cikkében meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozta azt írta, hogy kemény módszereket alkalmaztak a vallatások során.

A George Bush elnök vezette kormányzat a 2001 szeptember 11-ei támadások után keményebb kihallgatási módszereket engedélyezett. Emberjogi szervezetek és politikusok is kritizálták az Egyesült Államokat azért, ahogyan bánik a terrorizmussal gyanúsítottakkal. A CIA vezetője szerint a videófelvételeket épp azért készítették, hogy rögzítsék: minden kihallgatás a törvényeknek megfelelően zajlik. 2002-ben megszüntették a felvétel készítésének gyakorlatát, mint Hayden mondta: azért, mert a továbbiakban szükségtelenné vált.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását