2024. április 24. - György

Komód az árverés sztárja

Egy Szőnyi István festmény, egy középkori Madonna szobor és egy 18. századi olasz komód érte el a maga műfajában a legmagasabb leütést a Nagyházi Galéria monstre árverésének első három napján kedden, szerdán és csütörtökön, amikor 1100 tételt vittek kalap
2007. december 7. péntek 15:36 - Hírextra

A nyolc évtizedes lappangás után nemrég előkerült Szőnyi aktkompozíció a mester egyik főműve. Az 1910-es években indult, a nagybányai festészeten nevelkedett Szőnyi sajátosan ötvözte a klasszikus és az avantgárd mesterek eredményeit az 1920-ra datált Fürdőzők című képen. Jól járt az a gyűjtő, aki megadta érte a 13 millió forintot.

Hétmillió forintért vitték el egy alsó-rajnavidéki mester festett, faragott Madonnáját az 1490-1520 körüli évekből. A majd egy méteres szobor alakjai egyedi arcvonásokat viselnek, s jó állapotban vészelték át az évszázadokat.

A kiemelt árat elért olasz komód igen tetszetős darab, fenyőfa alapon diófa borítással és jávorfa berakással készült, s megőrizte eredeti zárszerkezetét is. A díszes bútor 600 ezer forintról indult és mivel többen szerették volna megszerezni, hosszas versengés után, 4,2 millió forintnál koppant érte a kalapács.

Egy antik, időszámítás előtti 4. századból való, vörös alakos apuliai kétfülű edényt 2,2 millió forintról 3,4 millió forintra emeltek a kitartó gyűjtők.

Magas licitemelkedést több 17. századi darab ért el. Így egy emiliai festő Jézus születése című vászna, amelyért éppen 1 millió forinttal adtak többet 300 ezer forintos kikiáltási áránál. Az ugyanebből a korból való francia szobor, a védettséget élvező Birkózó nők 2,8 millió forintról 5,5 millióig bírta. Az Itáliában működött holland festő, akiben az ifjú Thomas Wyck-et sejtik, egy római látképpel ért el dupla licitet, 3 millió forintot. Egy kevésé díszes, ónmázas habán tál, 1 millióról 1,8 millió forintra tornázta fel az árát.

A 19. századi magyar anyagban jó árakat értek el a Bruck Lajos, (480 ezerről 1,8 millió forintot), Györgyi Giergl Alajos (900 ezerről 1,5 millió forintot) Spányi Béla, Katona Nándor, Marastoni Jakab festmények.

Milliós kategóriában végzett több klasszikus magyar festmény: Iványi Grünwald Béla (1,1 millió forint), Czencz János (3 millió forint), Vaszary János (2,2 millió forint), Márffy Ödön (1,6 millió forint), Rudnay Gyula ( 1 millió forint). Megadták a 2 millió forintot Körösfői-Kriesch Aladár száz éves lappangás után előkerült temperájáért, amely a Zeneakadémia faliképének előképe.

A művészeti tárgyak kategóriában egy észak-európai rozmáragyar kürt és egy afrikai elefántcsont agyar 2,2 , illetve 3 millió forintért kelt el. Míg egy díszpajzs, amelyhez tizenegy kard és szurony tartozik, 200 ezer forintos kikiáltási áránál éppen 1 millióval ért többet valakinek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását