2024. július 24. - Kinga, Kincső

Vonósok közös koncertje

Danijel Detoni horvát zongoraművész és a Budapesti Vonósok együtt lépnek föl a Biennále, a külhoni magyarok kulturális fesztiválja keretében szerdán Budapesten, a Nádor Teremben.
2007. október 2. kedd 07:36 - Hírextra

A műsoron Elgar Vonós szerenádja, Sosztakovics c-moll versenyműve zongorára, trombitára és vonósokra, valamint Bartók Divertimento című műve szerepel - mondta Danijel Detoni hétfőn az MTI-nek.

A 24 éves pianista Zágrábban született. Édesanyja magyar, aki horvát nyelve fordította számos magyar szerző, köztük Márai Sándor, Kertész Imre, Esterházy Péter munkáit, édesapja pedig zeneszerző.

Danijel Detoni 13 éves korában került a budapesti Zeneakadémiára, a különleges tehetségek csoportjába. Baranyai László zongoraművész és Esztó Zsuzsa növendéke volt, majd Baranyai László és Kecskés Balázs irányításával szerzett diplomát tavaly.

Az Országos Weiner Leó Kamarazenei Versenyen 2004-ben első díjat nyert Deák Mártával közösen. Egy évig tanult a párizsi Conservatoire-ban Itamar Golan zongoraművésznél és Francois Salque gordonkaművésznél.

Az elmúlt két évben, az izraeli Tel-Hai Nyári Akadémián Pnina Salzman, a zongora nemrég elhunyt izraeli nagyasszonya, valamint Emanuel Krasovsky és Matti Raekallio tanította. Az egyik Ligeti-mű eljátszásáért elnyerte a nyári akadémia legjobb előadásáért járó díjat.

Danijel Detoni koncertezett Párizsban, Prágában, Varsóban, Pekingben, Jeruzsálemben, Belgrádban, Dubrovnikban és Zágrábban is.

A Budapesti Vonósok zenekar 1977-ben alakult a Zeneakadémia végzős hallgatóiból, azóta a 17 tagú kamarazenekart a világ élvonalbeli együttesei közé sorolják. A nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival (Pauk György, Kocsis Zoltán, Josef Suk, Maria Kliegel) koncertezett világszerte, gyakori vendége a nagy nemzetközi fesztiváloknak is. A Budapesti Vonósok művészeti vezetője Botvay Károly, a hangversenymester Bánfalvi Béla.

A koncertet szerdán este a Vakok Általános Iskolája dísztermében, Budapest egyik legszebb szecessziós termében tartják.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását