2024. május 2. - Zsigmond

Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Megkezdődött a Vidor Fesztivál, a Vidámság és a Derű Országos Seregszemléje Nyíregyházán pénteken kora este; a szeptember 6-ig tartó rendezvénysorozaton három kontinens, Afrika, Amerika és Európa 12 országának 1250 művésze szórakoztatja a közönséget.
2008. augusztus 29. péntek 21:56 - Hírextra
A több mint négyszáz színházi, utcaszínházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti programot döntően Nyíregyházán rendezik, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye további 31 településén is fellépnek a fesztivál résztvevői - mondta Tasnádi Csaba, a rendező nyírségi Móricz Zsigmond Színház igazgatója a megnyitón.

A versenyprogram 21 színházi előadásán kívül 12 helyen láthatnak még darabokat a nézők, összesen további huszonhármat.

A koncertek száma 125, s közülük kiemelkedik a Nyíregyháza központjában emelt szabadtéri színpad ingyenes világzenei előadássorozata, esténként világsztárok fellépésével.

A pénteki nyitónap programjában az afrikai Maliból érkezett Habib Koité lépett fel a Bamada együttes kíséretében. Szombaton a londoni, angol, kubai és japán művészekből álló Ska Cubano zenekar, vasárnap pedig Ana Moura portugál énekesnő ad koncertet.

A további fellépők között szerepel az amerikai Al di Meola, a korzikai Zamballarana együttes, az orosz Terem Quartet, a kurdisztáni Sivan Perwer és a holland Amsterdam Klezmer Band.

A legfergetegesebb zenét játszó hollandok előtt a népszerű szlovákiai Ghymes együttes is koncertet ad szeptember 5-én.

A fesztiválon könyvutca is nyílt, ahol a kortárs írók vannak jelen műveikkel.

Színesíti a programot 12 képzőművészeti kiállítás, közte Pablo Picasso, Marc Chagall, Max Ernst és Joan Miró alkotásainak tárlata is a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

A pénteki megnyitóünnepségen a résztvevőket köszöntő Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere közölte: a 9 nap során 150 ezer érdeklődőre számít a város, köztük legalább 20 százaléknyi külföldire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását