2024. április 28. - Valéria

Egyeztetés az e-demokráciáról

A Magyar Demokrata Fórum modern konzervatív pártként az internet hazai lehetőségeinek fokozatos kihasználása mellett teszi le a voksot, ezért első lépésként – észt mintára – egy e-demokrácia portál létrehozását javasolja, amely az állampolgáro
2007. december 7. péntek 10:57 - Hírextra
Az MDF úgy látja, hogy a működőképes döntéshozatal érdekében meg kell teremteni az állampolgári véleményalkotás lehetőségeit, ugyanakkor elvet minden olyan megoldást, amely az állampolgárok megtévesztésére és az utcai politizálásra irányul. Az e-demokrácia portál segítségével a választópolgárok és a politikusok között egy olyan párbeszéd vehetné kezdetét, amelynek köszönhetően nyitottabbá válna a törvényhozás intézménye. A konzervatív párt azt vallja, hogy ez az állampolgári részvétel helyes útja, szemben a nagypártok országjáró turnéival és a népszavazási dömpinggel. Az MDF álláspontja szerint az állampolgárokat kell közelebb engedni az Országgyűléshez, és nem a Háznak kell kivonulnia az utcára.

Pettkó András az Országgyűlés elnökével folytatott megbeszélésen ismertette az MDF javaslatának részleteit, többek között a jogszabály kezdeményezés feltételét, mely az lenne, hogy az indítványozó megadja nevét és adatait. Az e-demokrácia portálon az állampolgároknak előzetesen regisztrálniuk kellene, majd tájékozódhatnának a hatályos jogszabályokról. A személyes adatok megadására és az előzetes regisztrációra azért van szükség, hogy az oldalt ne lepjék el a komolytalan javaslatok. A szakmai szűrést, pedig egy szakértői bizottság – vagy akár a parlament civil irodája – végezhetné el, így kerülhetne az illetékes bizottság elé.

Az MDF informatikai kabinetjének vezetője fontos intézménynek tartja az Országgyűlés civil irodáját, hiszen a civil szervezetnek ezúton van lehetőségük kifejteni nézeteiket, véleményüket. Hangsúlyozta: szükség, van a törvényes biztosítékra annak érdekében, hogy a politika valóban foglalkozzon az állampolgárok javaslataival.

A Magyar Demokrata Fórum folytatja az e-demokrácia portál létrehozásával kapcsolatos egyeztetéseket, Pettkó András jövő héten csütörtökön találkozik Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterrel is, valamint tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok szakpolitikusaival.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását