2024. május 7. - Gizella

Trisztán és Izolda nyitja a szezont

Nem jut Verdi Requiemjének szomorú sorsára a Trisztán és Izolda a milánói Scalában: pénteken sor kerül a Patrice Chéreau által először színre állított Wagner-opera bemutatójára, amely egyben a híres operaház szezonnyitója is, és mint olyan, nemzetközi tár
2007. december 6. csütörtök 09:35 - Hírextra

A Verdi-mű két előadása, amelyeket Daniel Barenboim vezényelt volna, a Scala személyzetének sztrájkja miatt elmaradt november 9-én és 17-én, viszont a Trisztán zenéje pénteken megszólalhat az argentin-izraeli dirigens pálcájának intésére.

Az előadás igazi szenzációnak ígérkezik, hiszen a francia Patrice Chéreau, aki a Nibelung-gyűrű bayreuthi rendezéseivel valóságos forradalmat hajtott végre a Wagner-operák előadásában, 30 éve készült Trisztán és Izolda szerelmi tragédiájának, a német romantikus zeneszerző talán leghíresebb művének színre állítására. Parádés a szereposztás is, olyan világhírű énekesekkel, mint Ian Store Trisztán szerepében, Waltraud Meier Izoldáéban, vagy Matti Salminen Marke királyként. Az előadást pénteken 17 órától közvetíti Magyarországon az MR3 Bartók rádió, és megtekinthető a francia-német Arte televízióban is - késleltetve, 19 órától.

Mindazonáltal a szezonnyitó előadás sorsa hosszú ideig bizonytalannak tűnt. Az operaház személyzete jelentős béremelést követelt előző munkabeszüntetéseivel és kilátásba helyezte, hogy a Trisztán-bemutatót is megakadályozza, ha nem születik megegyezés. Végül az alkalmazottak többsége elfogadta az igazgatóság ajánlatát, amely különböző formákban 3,2 millió euróval (808 millió forint) növeli a Scala összesen ezer állandó és alkalmi közreműködőjének jövedelmét.
Az egyik, a zenekar tagjainak kisebbik részét tömörítő zenész-szakszervezet tagjai, akik kevesellték a nekik jutó béremelést, a keddi főpróba szüneteiben szavaztak a megállapodásról, de egyik alkalommal sem jutottak dűlőre. Végül úgy határoztak, hogy nem sztrájkolnak ugyan pénteken - de fekete karszalagot öltenek, úgy zenélnek a premieren.

A Scala tavalyi évadnyitója más miatt került be a zenetörténetbe: az Aida volt műsoron, és a Radames egyiptomi hadvezér szerepét éneklő Roberto Alagnát annyira feldühítette a közönség egy részének füttye, amely az első felvonásban a Celeste Aida ária előadását követte, hogy a jelenet kellős közepén elhagyta a színpadot - az előadást a második szereposztásban szereplő tenor beugrása mentette meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását