2024. május 14. - Bonifác

Többe kerül a katonák egészsége mint a háború

Az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonák egészségügyi ellátása többe kerül, mint amennyit a katonai akciókra költöttek - ezt állapítja meg egy jelentés. Az összeg rémisztő: 650 milliárd dollárt (1,12 billió forintot) emésztett fel eddig.
2007. december 6. csütörtök 13:34 - Hírextra
A tanulmány szerzője, Evan Kanter pszichiáter, aki már korábban is a poszttraumás stressz okozta lelki zavarokkal foglalkozott. A szöveget a kongresszus azon tagjai előtt is felolvasták, akik ugyancsak a háború mielőbbi befejezését szeretnék elérni. A jelentés hangsúlyozza: "Minden napért, amely a harcok folytatásához hozzáadódik iszonyú árat kell fizetnünk".

Az iraki háború egészségügyi költségei azért ilyen magasak, mert a korábbi katonai beavatkozásokhoz képest sokat fejlődött a haditechnika és a hadászat általában. A katonák testét sokkal jobban védi a páncélozott jármű vagy a fémvázas ruha - vagyis kevesebb a halott és több a sebesült -, és bármilyen esemény történik, a sérülteket igen gyorsan kimentik a hadszintérről.
Ennek következtében megnőtt a a koponyasérülések, agykárosodások és a többszörös végtagsérülések (ezzel egyidőben az amputációk) száma. Összehasonlításul: a II. világháborúban a sebesültek-halottak aránya még 2:1 volt, Vietnamban az arány tovább nőtt 3:1-re, a mostani iraki harcokban pedig nyolcszor annyian kerülnek sérüléseik miatt a hadikórházba, mint ahányan meghalnak.

Kanter az Amerikai Közegészségügyi kongresszuson tartott előadásában elmondta, hogy az Irakból és Afganisztánból hazatérő első százezer amerikai katona vizsgálata szerint minden negyedik súlyos lelki problémákkal küszködik. Legtöbbjük kombinált pszichés problámákkal küzd: a trauma utáni stressz, drogproblémák és a depresszió különféle fokozatai.

Amikor a katonák Irakból visszatérnek, csak öt százalékuk vallja be, hogy pszichés problémákkal kell megküzdenie, de 3-6 hónap múlva erre már 27-42 százalék panaszkodik. A szakorvos szerint ennek az a magyarázata, hogy a bármilyen okból hazautazó katonák mielőbb szeretnék meglátni családjukat, ezért nem mondanak igazat, amikor pszichés panaszokra vonatkozó kérdést kapnak, mivel félnek, hogy az esetleges kezelés tovább késlelteti a hazatérést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását