2024. május 5. - Györgyi

Románia hazahívja a munkás kezeket

Olaszországban készül román munkásokat toborozni Románia. Ezt Paul Pacuraru román munkaügyi miniszter jelentette be, beszámolva arról, hogy az országot munkaerőválság fenyegeti, mivel egymillió és egymillió 200 ezer között van azok száma, akik külföldre m
2008. január 31. csütörtök 17:25 - Hírextra
A legtöbb román munkavállaló Spanyolországba és Olaszországba ment azt követően, hogy az ország 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és jobbára gyerekfelvigyázóként, ápolóként, vagy az építőiparban vállalt munkát. Varujan Vosganian gazdasági miniszter korábbi becslése szerint ugyanakkor mintegy félmillióval több munkásra lenne szükség Romániában, főleg az építőiparban, a nehéziparban és az autógyártásban.

Paul Pacuraru úgy vélekedett, hogy még fokozódhat is a válság, mivel a 90-es években alacsony volt a születések száma és ezért az elkövetkező két évben kevesebben végzik el iskolai tanulmányaikat. Ezért sürgős intézkedésekre lenne szükség a szociális háló javítására, a születések számának növelésére és az 50 év fölöttiek foglalkoztatására - és mielőtt a hiányzó munkaerőt Ázsiából vagy Afrikából próbálnák pótolni, mindenek előtt románokat kellene foglalkoztatni.

Ennek az érdekében az egyik első lépés az lesz, hogy júniusban Olaszországban állásvásárt rendeznek az ott élő románok számára, abban a reményben, hogy sikerül visszacsábítani olyan szakképzett embereket, akik jelenleg alacsonyabb kvalifikációt igénylő munkát végeznek Itáliában - közölte a miniszter. A munkanélküliség aránya Romániában jelenleg alig 4,1 százalék, a legalacsonyabb 1992 óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását