2024. május 5. - Györgyi

PDSZ a sztrájk mellett

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt ajánlja minden közoktatásban dolgozónak, hogy lehetőség szerint az adott intézményben működő szakszervezetekkel együttesen szervezzenek december 17-ére sztrájkot, s a helyi körülményektől függően határo
2007. december 6. csütörtök 14:03 - Hírextra
Közleménye szerint a PDSZ üdvözli társszakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökségének ajánlását, amelyben a LIGA által szervezett akciókkal kapcsolatos csatlakozást ajánl tagjaiknak.

Az érdekvédő áttörésként értékelte, hogy a csatlakozás PSZ által javasolt módjai között első helyen szerepel a kétórás sztrájk szervezése.

"A társszervezet vezetőségének elhatározása áttörést jelent, mivel nagy az igény az együttes, nyomatékos fellépésre az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása, valamint a 2008-tól bevezetendő nyugdíjszámítás ellen a közoktatásban dolgozók részéről" - fejtette ki a szakszervezeti vezető.

Kerpen Gábor közölte: mivel több közoktatási szakszervezet is hasonlóan nyilatkozott, ezért a PDSZ csütörtökön minden közoktatási intézménybe postázza felhívását és a sztrájk lebonyolításával kapcsolatos jogszabályokat, segédanyagokat, hogy a munkabeszüntetésbe bekapcsolódó kollégákat informálja.

Úgy vélik, hogy, ha az akciókban való részvétel nagy mértékű lesz, azzal nyomatékosítják a résztvevők a kormány számára, hogy elfogadhatatlan az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása, a nyugdíjszámítás januártól érvényes szabálya, és ezeken túlmenően határozott jelzés arra is - amellett, hogy a sztrájk nem erre irányul -, hogy a közoktatás dolgozói elégedetlenek az ágazat jelenlegi helyzetével.

A PDSZ egyben sajnálattal vette tudomásul, hogy társzervezetének a közalkalmazotti bértáblára vonatkozó népi kezdeményezését az Országgyűlés nem támogatta. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a bértábla alapján a közalkalmazottak minimális bruttó béreinek arányai ismét több kategóriában romlanak, de 2008-ban a nettó bérnövekedés mindenkinél több mint 5 százalék, akinek bére nem magasabb a jelenlegi minimálisnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását