2024. május 2. - Zsigmond

Miről beszélnek majd?

Várhatóan az energetikai és gazdasági együttműködés, ezen belül is Magyarország gázimportjának kérdése lesz a kiemelt téma a pénteki budapesti magyar-orosz kormányközi konzultáción; a delegációkat a két miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és Viktor Zubkov ve
2007. december 6. csütörtök 16:25 - Hírextra
Az orosz delegáció tagja lesz Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi miniszter, Alekszandr Szokolov kulturális és tömegtájékoztatási miniszter, Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszter.

Politikai természetű kérdések nem lesznek napirenden - fogalmazott csütörtökön Daróczi Dávid kormányszóvivő, a kétoldalú megbeszéléseken várható témák kapcsán.

Göncz Kinga külügyminiszter kedden az MTI-nek azt mondta: a múlt hét végi oroszországi választások kérdése sem kerül szóba, "ez még túl korai lenne". Elmondta ugyanakkor, hogy a vasárnapi választásokról szóló hírek aggodalomra adnak okot, és felvetődik: ami történt, megfelel-e a jól működő demokrácia követelményeinek. Göncz Kinga szerint elsősorban amiatt merülnek fel aggodalmak, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit nem megfelelő számban és időben engedték be az országba.

Az Európai Unió keddi közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási kampány nem felelt meg a nemzetközi normáknak és kötelezettségvállalásoknak, mivel sok jelentés érkezett arról, hogy a médiát korlátozták, az ellenzéki pártokat és a nem kormányzati szervezeteket pedig zaklatták a kampány során és a választás napján.

A magyar diplomácia vezetője arról is beszélt korábban az MTI-nek, hogy az EU és Oroszország között olyan viszonyrendszert kell kialakítani, ami minél több ponton szabályozza a kapcsolatokat.
Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy Oroszország Európa energiaellátásának pótolhatatlan szereplője, ugyanakkor az európai piac Oroszország számára is meghatározó fontosságú.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök orosz napilapoknak adott, kedden megjelent interjújában úgy fogalmazott: mindig kockázatos egyetlen szállítótól függeni, és Magyarország számára Oroszország ma ilyen szállító, ráadásul gázvezeték is csak egy van, ami önmagában kockázati tényező.

"Ebben a helyzetben fontosnak tartom, hogy az európai vásárlók között nagyobb legyen az egyetértés. (...) Akkor jó vitatkozni arról, hogyan lehet kiküszöbölni az Oroszországtól való függőséget, ha van választási lehetőség. De jelenleg nincs ilyen, és amíg vitatkozunk, nem épül semmi. (...) Ideje lenne megállapodásra jutni és hozzákezdeni valaminek az építéséhez" - mondta az orosz sajtónak a magyar miniszterelnök.

A magyar kormányfő általánosságban arról beszélt, hogy mára egészséges, partneri kapcsolatok alakultak ki Magyarország és Oroszország között, és ennek komoly eleme, hogy a kereskedelmi forgalom újra elérte az 1980-as évek szintjét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az Oroszországba irányuló magyar kivitel értéke idén január és szeptember között 1,54 milliárd euró volt, ami 47,2 százalékkal több az előző év azonos időszakánál. Az Oroszországból érkező import értéke az első kilenc hónapban 3,43 milliárd eurót tett ki, ez 7,8 százalékos csökkenés 2006 azonos időszakához viszonyítva.
Várható, hogy a pénteki megbeszéléseken szó lesz a nanotechnológiai együttműködésről, a záhonyi logisztikai központ üzemeltetésében történő együttműködésről, valamint oktatási és kulturális témákról is. Utóbbihoz tartozik, hogy a Magyarországra visszakerült sárospataki református könyvtáron kívül is vannak még Oroszországban a második világháború után Magyarországról odakerült műkincsek.

A kormányközi konzultáción téma lesz egy állandó oktatási vegyes bizottság felállítása, a regionális megállapodások ügye, valamint magyar főkonzulátus létesítése Jekatyerinburgban.
Elképzelhető, hogy az orosz fél felveti majd az amerikai rakétapajzs elemeinek Kelet-Európába, Csehországba és Lengyelországba tervezett telepítésének ügyét is.

Gyurcsány Ferenc legutóbb júliusban járt Oroszországban, a szaranszki finnugor fesztivál megnyitóján, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel is megbeszélést folytatott. A magyar kormányfő márciusban tárgyalt Mihail Fradkov akkori orosz miniszterelnökkel Moszkvában. Vlagyimir Putyin tavaly február végén, március elején tett hivatalos látogatást Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását