2024. április 27. - Zita

Horváth Csaba keresztbe tesz

A Madách és az Új Színház jelenlegi igazgatóját, Szirtes Tamást és Márta Istvánt további négy évre, a Mikroszkóp Színpadét, Sas Józsefet pedig újabb három évre nevezte ki az általuk eddig vezetett teátrumok élére csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés Kulturáli
2007. december 6. csütörtök 11:47 - Hírextra
Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes a döntés felfüggesztését és pályázat kiírását kezdeményezi.

A bizottság Bőhm András (SZDSZ) elnök módosító indítványa alapján, az elnök és Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök szavazataival döntött az igazgatói kinevezésekről. A többi MSZP-SZDSZ-képviselő tartózkodott a szavazásnál, amelyen az ellenzék igennel voksolt.
Horváth Csaba (MSZP) humánpolitikai főpolgármester-helyettes a városvezetés nevében benyújtott előterjesztésében, amelyet az elnök módosíttatott, pályázat kiírását indítványozta. Szerinte az egy hete elfogadott fővárosi színházi koncepciónak megfelelően, amely illeszkedik a készülő színházi törvényhez, indokolt pályázatot kiírni, még akkor is, ha a fenntartó elégedett a jelenlegi vezetővel. Leszögezte, hogy a pályáztatás adja meg azt a magas presztízst, amelyet a nagyon jól teljesítő színigazgatók ciklusról-ciklusra megérdemelnek. A vezető presztízsét pedig folyamatosan a legmagasabb szinten akarják tartani - tette hozzá.

Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta, hogy alapvetően egyetért a pályáztatás elvével. Megjegyezte azonban, hogy a koncepció arra is ad lehetőséget, hogy pályázat nélkül meghosszabbítsák annak a megbízatását, akivel elégedettek. Felhívta a városvezetés figyelmét az egyenlő mérce elvének fontosságára. Rámutatott, hogy májusban a közművállalatok élére pályáztatás nélkül neveztetett ki új vezérigazgatókat a városvezetés.

Csomós Miklós (Fidesz) alelnök egyetértett szocialista politikustársával.
Horváth Csaba az MTI-nek elmondta, hogy még csütörtökön írásban kezdeményezi Demszky Gábor főpolgármesternél a bizottsági döntés felfüggesztését, és azt, hogy terjessze a közgyűlés elé a három színház igazgatói pályázatának kiírását.

Az MTI információi szerint ha a főpolgármester felfüggeszti a bizottság döntésének végrehajtását, akkor december 20-án tárgyal a közgyűlés erről a kérdésről. A főpolgármesteri hivatal kulturális ügyosztályvezetője, Sasadi Judit az ülésen elmondta, ha pályázatot ír ki a bizottság, akkor január utolsó hetében bírálhatnák el a beérkezett munkákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását