2024. május 2. - Zsigmond

Fotókiállítás Hild József épületeiről

Hild József halálának 140. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Kenéz György fotóiból pénteken a Tranzit Art Caféban Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a fotográfus csütörtökön.
2007. december 6. csütörtök 15:09 - Hírextra
A fekete-fehér képek a Nádor utcai Hild József Általános Iskolában és a József Nádor téri Gross-házban, az egykori Postabank székházában készültek - mondta el Kenéz György.

A fotográfus a két jellegzetes klasszicista épület egy-egy részletét örökítette meg. A fényképen látható épületrészletek, korlátdíszek, oszlopívek egy letűnt kor örökérvényű értékeiről tanúskodnak.
"A választások sose véletlenek. Mindig tükröznek valami sóvárgást, valami hiányt, lehet öntudatlanul, sőt tudat alatt. És lehet persze vállaltan, emelt fővel. Kenéz György fotói erről az utóbbiról beszélnek: vállalt sóvárgásról a fegyelmezett, méltóságteljes szépség és a csönd után. A mai világ retteg ezektől a fogalmaktól: fegyelem, csönd. Hild József pesti házai sincsenek biztonságban. Nem árt alaposan megnéznünk őket. Meg azokat is, akik a létezésükre törnek" - fogalmaz írásában Saly Noémi irodalomtörténész a képeket jellemezve.

A József Nádor téri jellegzetes klasszicista bérházat Hild József építette 1824-ben Gross Ferenc számára. Itt működött a XIX. század eleji Pest egyik híres kocsmája. A Nádor utcai kétszintes épületet, a Döring-házat 45 éves korában építette Hild József.

Hild József 1816-1819 közötti itáliai tanulmányútja után a legtöbbet foglalkoztatott pesti építész volt. A magyar klasszicizmus legnagyobb alakja jelentős mértékben hozzájárult a reformkori Pest arculatának kialakításához.

Több mint 900 építkezése volt, s száznál is több épülete áll ma is. Jelentősek egyházi építkezései is: az ő munkája az egri székesegyház, a ceglédi református templom, tervei szerint kezdték építeni a budapesti bazilikát is. Ismertek vidéki kastélyai és hűvösvölgyi nyaralóvillái is. 1860 körül stílusa a romantikus historizmus felé fordult. Budapesten tér őrzi a nevét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását