2024. április 29. - Péter

Bécs a bűnös város

Julius Meinl és felesége nyugodtan aludtak az emeleten, miközben "hivatásos" betörők felfeszítették a földszinten lévő páncélszekrényüket, majd több mint kétmillió euró - fél milliárd forint - értékű ékszerrel és készpénzzel csöndben távoztak a házból. A
2007. december 6. csütörtök 13:00 - Hírextra
A betörés leginkább azért keltett feltűnést, mert az áldozat az egyik legismertebb osztrák vállalkozó - egyebek között bank- és üzletlánc-tulajdonos. A rendőrségi adatok ugyanis azt mutatják, hogy az osztrák fővárosban szinte már megszokottnak tekinthető a bűncselekményeknek ez a fajtája: évente mintegy 6500 betörést követnek el Bécsben, azaz naponta hozzávetőleg húsz helyen járnak betörők.
Legalábbis annyi feljelentés fut be a rendőrökhöz, akik nem győzik a munkát. A belügyminisztérium kénytelen elismerni, hogy az év első felében - legalábbis "átmenetileg" - a betörések 80 százaléka felderítetlen maradt. A rendőrök azt mondják, hogy kevés az ember: annyira még futja, hogy a bűncselekmény tényét jegyzőkönyvbe vegyék, de hogy nyomozzanak is az ügyben, ahhoz már nincsenek elegendően.


Nem titkolják, hogy a szervezetten tevékenykedő kelet-európai - elsősorban romániai és grúziai - bűnbandák nem kis fejfájást okoznak nekik. A szövetségi bűnügyi hivatal tapasztalata szerint a peremkerületekben lévő családi házakra főleg horvát és szerb csoportok "szakosodtak".
Igencsak rosszul áll az osztrák főváros szénája a bankrablások tekintetében is. Gyakorlatilag nincs olyan hét, hogy ne rabolnának ki egy bank- vagy postafiókot. A múlt héten három bankban jártak bűnözők, a héten úgyszintén.

A legtöbb bankrablás tavaly történt Bécsben, akkor összesen 68 bank-, illetve postafiók esett áldozatul. A rekord az idén már szeptemberben megdőlt - a legutóbbi, szerdai esettel a bankrablások száma elérte a 74-et.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását