2024. április 25. - Márk

Mélyen a tudomány

A sugárzással összefüggő vizsgálatokat megzavaró kozmikus sugarak hatásának kiküszöbölésére 2400 méter mélységben, egy dél-dakotai aranybánya legmélyén épül kutatóbázis.
2007. december 5. szerda 09:57 - Hírextra
Amíg például a testet átvilágító, de hosszas vagy túl gyakori alkalmazás esetén a szervezetet pusztító röntgensugár továbbhaladásának egy néhány centi vastag ólomlemez is gátat szab, a világűrből fékezhetetlenül érkező sugár, az úgynevezett kozmikus háttérsugárzás akadálytalanul áthatol mindenen. Bárki találkozhat vele, amikor lekapcsolja a tévéműsorokat, de nem kapcsolja ki a képernyőt. Nos, az ilyenkor a monitoron villódzó "mákszemeket" az űrbeli háttérsugárzás gerjeszti.
A háttérsugárzás nagyon megnehezíti a sugárzással kapcsolatos és a magfizikai kutatásokat, kísérleteket. Az amerikai Nemzeti Kutatási Alapítvány ezért úgy döntött, hogy az említett kutatómunkák feltételeinek javítása érdekében létrehozza az északi félgömb, azaz Amerika és Eurázsia legmélyebbre telepített laboratóriumát. Közlésük szerint a Kaliforniai Egyetem (Berkley) javaslatára a dél-dakotai Lead városka melletti aranybánya legmélyén, 2400 méteres mélységben 2010-től építik ki a laboratóriumot. Ott majd kísérletezhetnek a leggyengébb elemi részecskékkel, a neutrínókkal is, amelyeket bolygónk felszínén a kozmikus sugárzás legtöbbször elnyel, elnyom. ((A Föld legmélyebb bányája egyébként 3700 méter mély, Dél-Afrikában található, Carletonville-ben).

Az elemi-részecske kutatók mellett helyet kapnak a mélytengeri biológusok is, akik ott a természeteshez hasonló viszonyok között vizsgálhatják a tengerek mélyén uralkodó hidrotermális környezetnek is ellenállva vegetáló élőlényeket.

A környezeti szennyeződések csökkentésére pedig kísérletezhetnek a szén mélyben elégetésével történő hőtermeléssel és a káros, az üvegházhatást fokozó gázok földalatti elégetésével, esetleg átalakításával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását