2024. április 23. - Béla

Már a filmeket is inkább letöltik

Évtizedes története óta idén első ízben csökkent a DVD-eladás a tengeren túl - derült ki a New York Post keddi elemzéséből. Az európai üzlet azonban még mindig felszálló ágban van.
2007. december 5. szerda 13:22 - Hírextra

A DVD-biznisz a filmipar legnagyobb profitgyára, hiszen a mozis bevételeken a stúdióknak osztoznia kell a filmszínházakkal, míg a lemezeladásokból befolyó haszon maradéktalanul a gyártók zsebébe vándorol. Ezért aztán joggal fújtak riadót az elemzők: míg tavaly 16 milliárd dollárt fizettek ki a DVD-vásárlók, idén ennél legalább két százalékkal kevesebbet költenek.

Igaz, hogy az év második felének legnagyobb mozislágerei: A Karib-tenger kalózai 3., A Bourne-ultimátum, valamint a Harry Potter és a Főnix rendje még csak most kerül a polcokra, de az utóbbi évek tendenciáját látva az ünnepek előtti vásárlói roham sem tud már eleget lendíteni a bolton.

"Egy nagy film korábban húszmillió DVD-példányban is elfogyott, a vezető filmek manapság a tízmilliós eladásért küzdenek" - idézte az újság az egyik elemzőt. A moziban szupersikeres Pókember 3. és a Shrek 3. sem volt kivétel: míg az előző Pókember-sztori lemezéből megjelenése első napján ötmilliót adtak el, a harmadik epizód teljes eladása is alig közelítette meg ezt a példányszámot.

Az üzleti jóslatok szerint a teljes házimozi-iparág (beleértve a video- és DVD-eladásokat, valamint a kölcsönzést) 2007-ben 23 milliárd dolláros bevétellel zár, ami a tavalyihoz képest 1 milliárdos visszaesést jelent.

A szakértőket nem érte váratlanul a csökkenés: az internet előretörése, a filmek letölthetősége, a videojátékok konkurenciája - mind előrevetítették a hullámhegyen átlendült iparág kasszájának lassú apadását.

Európában ugyanakkor idén várhatóan 8%-kal több lemezt adnak el, mint tavaly, ami a bevételeket tekintve 0,6 százalékos emelkedést eredményez - számolt be róla a minap a Variety című mozis szaklap a DVD-ipar helyi illetékeseinek becsléseire hivatkozva.

Az iparág elemzői a DVD hardvereladásaiból is növekvő hasznot regisztráltak a kontinensen: 2006-hoz képest már eddig is 3,4%-kal több DVD-lejátszót és -felvevőt (összesen 31,5 milliót) adtak el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását