2024. április 19. - Emma

Gázszállítót tervez a MOL

Közép- és délkelet Európa legnagyobb gázszállító vállalatát hozná létre a MOL. A társaság eddig 7 ország gázszállítóját kereste meg levélben, hogy szálljanak be az új vállalatba. Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy az elgon
2007. december 5. szerda 13:19 - Hírextra
A közép - és délkelet európai gázvezeték-hálózatok közös működtetésének ötletét a MOL Nyrt. leányvállalata, a MOL Földgázszállító Zrt javasolta. Az egyesítés célja egy új, független gázszállító társaság létrehozása, amely magasabb szintű ellátási biztonságot jelentene a fogyasztók számára. A tervek szerint az új egyesített vállalat Európa egyik leghosszabb, 27.000 kilométer gázhálózatával rendelkezne.

A napokban Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia, Bulgária és Ausztria gázszállító vállalatai kaptak felkérést arra, hogy legyenek részesei a javasolt új vállalakozásról szóló egyeztetéseknek. A kezdeményezés nyitva áll a régió további piaci szereplői előtt is.

A koncepció egyenlő partnerek közötti együttműködésen alapul. Az elképzelés szerint
olyan vállalatirányítási rendszert alakítanának ki, amely az összes résztvevő ország energiapolitikai célkitűzésével összhangban áll. A társaság tulajdonlási és irányítási rendszere is a régió érintett vállalatainak és szervezeteinek bevonásával jönne létre.

A MOL szerint egy közös tulajdonban levő regionális gázszállító társaság, a hálózatok összekapcsolásával lényegesen jobb nyereséget érhetne el. A MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az új vállalattal kapcsolatban azt mondta, hogy a társaság számára vonzó lenne a részvétel ebben a közös vállalkozásban. Hernádi Zsolt szerint az elgondolás összhangban áll az EU tulajdonosi szétválasztást célzó földgázipari irányelvének tervezetével is, amely a verseny és a fogyasztók érdekeit szolgálja

A MOL azt tervezi, hogy a jövő év elején már megkezdődhetnének a tulajdonosok és vállalatok közötti többoldalú egyeztetések, amelyek eredményeképp kidolgozott tárgyalási menetrendet és egy részletes javaslatot lehet majd a döntéshozók elé terjeszteni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását