2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szolnokba gyűlnek mindahányan...

Szombattól két napon át több mint háromszáz zenész és táncos szerepel Szolnokon, miután a Tisza-parti megyeszékhely ad otthont a Város Napja rendezvénysorozat keretében a regionális katonazenekari fesztiválnak, illetve a vasutas énekkarok országos találkozójának.
2009. augusztus 29. szombat 21:01 - HírExtra
A katonazenekarok immár tizennegyedszer szórakoztatják a szolnokiakat, és a mostani fesztivál annyiban különbözik az előzőektől, hogy azt katonai toborzással is összekötötték.

A négy résztvevő katonazenekar kora délután térzenével keltett jó hangulatot Szolnok több pontján. A hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar a Jubileum téren, a kaposváriak a Széchenyi városrészen, adebreceniek a Hild téren, míg a házigazda szolnokiak a Kossuth téren adtak ízelítőt műsorukból.

A délutáni program a város közelmúltban felújított főterén a zenekarok bevonulásával kezdődött, a Fesztivál Fanfárt az egyesített zenekarral Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédségfőkarmestere vezényelte. A megnyitó alkalmából a honvédség és civil lakosság közötti jó kapcsolatra alapozva és a további sikeres együttműködés reményében Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka egy, a bázis területén talált Horthy István emléktáblát adott át jelképesen megőrzésre Szolnok városának. Szabó István alpolgármester bejelentette, hogy a II. világháború egyik légi ütközetében elhunyt pilótának, a hajdani kormányzó fiának a Damjanich múzeumban állítanak méltó emléket. Ezt követően a szolnoki katonai hagyományőrzők majd a zenekarok látványos bemutatói következtek. Az utolsó műsorblokkban az összevont zenekarok koncertjét felváltva vezényelték a karmesterek, a műsorban a Márki, Kodály, Strauss, Phillips, Tuschla, Gaudio és Mondvay egy-egy művét szólaltatták meg.

A XII. országos vasutas énekkari találkozó az Aba-Novák Kulturális Központban kórushangversenyekkel vette kezdetét, ezen hét énekegyüttes mutatkozott be, amit a karnagyok szakmai tanácskozása követett. A kétnapos találkozó újdonsága, hogy vasárnap délelőtt a szegedi, záhonyi, ceglédberceli és szolnoki énekegyüttesek a Tisza-parti város templomaiban adnak hangversenyt. Záróakkordként a vasútállomás előtti nagyszínpadon lépnek a közönség elé a művészeti csoportok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását