2024. május 8. - Mihály

Három bemutató az Új Színházban

Egy kortárs spanyol dráma magyarországi ősbemutatója, egy gyerekeknek szóló produkció és egy performansz-előadás terve nyert az Új Színház Kőfal-pálya pályázatán; a három független színházi produkciót jövő évben tűzi műsorára a fővárosi teátrum - mondta M
2007. december 5. szerda 22:55 - Hírextra
Felidézte, hogy a független színházak Új Színházban való megjelenését elősegítő pályázat nevét az adta, hogy az alternatív színházak és a kőszínházak közötti "kőfal" lebontására tesz kísérletet. Bizonyítja, hogy a kőszínházi működés nem olyan merev, hogy megfelelő körülményeket biztosítva ne tudnának alternatív, független társulatokat befogadni - hangsúlyozta az igazgató.

Mint mondta, a pályázaton még nem játszott és már bemutatott produkciókkal is indulhattak az alkotócsoportok. A gyerekeknek készülő előadásokat és az Új Színház társulatának tagjaival közösen születő munkákat előnyben részesítették az elbírálásnál - tette hozzá.

Lőkös Ildikó dramaturg, a pályázatokról döntő kuratórium tagja elmondta: a kiírásra 89 pályamű érkezett. Több körös válogatás után három produkciónak biztosít lehetőséget a színház.

Márta István kiemelte, hogy három teljesen különböző produkcióról van szó. Mint mondta, már próbál a színházban a Neptun Brigád, amely Baksa Imre vezetésével egy kortárs spanyol dráma, Jordi Galcerán Grönholm-módszer című darabjának magyarországi ősbemutatójára készül.

A négyszereplős darabban, amelynek premierjét január 10-re tervezik, Ficzere Béla mellett az Új Színház társulatának három színésze, Botos Éva, Huszár Zsolt és Vass György játszik. A darabot a nagyszínpadon, a Phaedra után játsszák majd.

A másik nyertes csapat Méhes Csaba pantomimművész és a Brass in the Five fúvós együttes, akik produkciójuk továbbjátszására pályáztak. A Brass-cirkusz című, gyerekeknek szóló, zenés, interaktív mesepantomim-előadást január 14-én tűzik műsorra az Új Színházban.

A harmadik nyertes produkcióként ifjabb Sebő Ferenc egyszeri alkalommal előadott performanszát láthatja márciusban a fővárosi teátrum közönsége. Mint azt ifjabb Sebő Ferenc elmondta, márciusban a színház stúdiósaival folytatott, improvizáción alapuló munka során dolgozzák ki performansz jellegű előadásukat.

A pályázatokat elbíráló kuratóriumban Márta István igazgató mellett Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke, Magács László rendező, a Merlin Színház igazgatója, Sáfár Zoltán, a Godot Galéria, a Dumaszínház alapítója, a Repetasarok vezetője, az Új Színház társulatából pedig Lőkös Ildikó mellett Takács Katalin színművész vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását