2024. április 29. - Péter

Megjelent Bródy feleségének könyve

Bródy Sándor felesége, Fehér Judit Asszonyok című novelláskötetét unokája, Alexander Brody író, szerkesztő, reklámszakember adta közre dokumentumokkal, s öt esszével kiegészítve - az Ulpius-ház Kiadó gondozásában megjelent kötetet csütörtökön mutatták be
2007. november 23. péntek 07:01 - Hírextra

Közlése szerint a ládát csupán 55 évvel később, 2003-ban nyitották ki.

Alexander Brody nehéznek mondta az elhatározást, hogy közreadja családtagjainak történetét, de úgy gondolta: irodalomtörténeti és társadalomtörténeti szempontból "ez egy érdekes korszak, ezek érdekes emberek".

A családi irattár alapján most jelentette meg a harmadik kötetet, bár, mint Alexander Brody rámutatott, a hagyatékban további hét könyvre való anyag van. 2005-ben látott napvilágot a Honvágy című válogatás, amelyben Hunyady Sándor (1890-1942) írónak, újságírónak, Bródy Sándor fiának nem publikált levelezését adta közre. Tavaly jelent meg a Hunyady Margit írónő-színésznő (1854-1906) történetét bemutató kötet.

Mint Alexander Brody elmondta, Rosenfeld Bella, írói nevén Fehér Judit (1869-1908) már 19 éves korában "írói tehetség volt", ekkor írta első novelláját, ám tehetségét sok éven át "elfojtotta". Ezt az író, szerkesztő, reklámszakember azzal magyarázza, hogy nagyanyja valószínűleg nem akart konkurenciát képezni férjének.

Kifejtette: Nagyszülei "kezdettől nem egymásnak voltak ítélve". Fehér Judit csak akkor tért vissza az irodalomhoz, amikor "bebizonyosodott, hogy házassága eleve elhibázott volt". A szerző első novelláskötete, az Asszonyok című válogatás csak 37 éves korában, két évvel a halála előtt látott napvilágot.

A most megjelent kötetbe, amely Alexander Brody előszavával, összekötő szövegével és epilógusával jelent meg, Fehér Judit egyetlen novelláskötetén kívül Bródy Sándor szerelmes levelei, valamint egyéb dokumentumok, korabeli kritikák (köztük Ady Endréé) kerültek be.

A könyvet Saly Noémi, Csányi Vilmos, Hovanyecz László, John Lukács és Márton László egy-egy esszéje egészíti ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását