2024. április 23. - Béla

Egyéves a bocs

Özönlöttek a berliniek szerdán a főváros központi állatkertjébe, hogy ünnepeljék a "leghíresebb berlinit", az egyéves Knutot, egyben Németország és a világ leghíresebb jegesmedvéjét. Közben születésnapi hír az is, hogy hamarosan - minden valószínűség szer
2007. december 5. szerda 16:37 - Hírextra

Az immár 160 centiméter magas és 110 kilós, de még mindig aranyosan "bocsképű" kedvenc szerdán töltötte be első életévét, s ebből az alkalomból az állatkertben hatalmas bulit rendeztek. A berlini zoót mindenütt Knut-fotók, illetve plakátok díszítették, különböző Knut-csecsebecséket, játék jegesmacikat, "knutos" trikókat és "knutszerű" édességeket kínáltak az árusok, a 15 év alatti gyermekeket pedig ingyen engedték be az állatkertbe.

Maga Knut szemmel láthatóan élvezte a a felhajtást, a szokásosnál is vidámabban játszott barlangja előterében, a megszokott örömmel fogadta gondozóját, Thomas Dörfleint, aki egy hatalmas gyümölcstortával - s rajta egy gyertyával - ajándékozta meg őt.

A berliniek kedvence pontosan egy évvel ezelőtt született a Neumünsterből kölcsönzött hím, Lars és a berliniek tulajdonában lévő jegesmedve-hölgy, Tosca frigyének eredményeként. Ráadásul Tosca ikreket szült, de anyai ösztönei elhagyták, s a két parányi bocsot rögtön magára hagyta barlangjában. Mindkettőjükre Dörflein talált rá, s attól kezdve megkezdődött az állatorvosok harca életben maradásukért. Knut testvére négy nappal később elpusztult, ő maga hetekig inkubátorba került. A ma 110 kilós maci akkor csupán 810 grammot "nyomott", mérete egy apró nyusziéhoz volt hasonlítható.
Dörfleinnek és az orvosoknak köszönhetően azonban Knut boldogan felcseperedett, s közben hallatlan karriert futott be. Nem is csoda, hisz több mint három évtized óta ő volt az első jegesmedve-bébi, "aki" Berlinben született.

Egy születésnapi statisztika szerint az elmúlt egy évben kereken 2,5 millióan látogatták meg őt Németországból és szerte a világból, köztük az olasz Romano Prodival az élen Berlinben vendégeskedő miniszterelnökök, vagy épp a filmvilág olyan csillagai, mint Tom Cruise vagy Leonardo DiCaprio, s még számos világhíresség. Az első hónapokban egymásnak adták át a kilincset Németország és a világ leghíresebb televíziós társaságai, hogy filmet forgassanak róla.

Knut egybeforrt Berlinnel, a német főváros egyik fő szimbóluma lett. Minden valószínűség szerint ezért is keserű üröm a hatalmas örömben, hogy a német főváros szülötte hamarosan - egy éven belül - mindenképp elhagyja Berlint. Knutnak át kell költöznie a neumünsteri állatkertbe, ahonnan apja származik. Lars "kikölcsönzésekor" ugyanis az a megállapodás született, hogy amennyiben eredményes munkát végez, az azóta komoly medvévé lett bocs is Neumünsteré lesz. Még szerencse, hogy Lars azóta duplán is megtette a magáét, s szerdai hír az is, hogy a berlini állatkert három nősténye közül legalább egy ismét vemhes. Bár hasukon nem látszik, Tosca, Nancy és Katjuscha mind több időt tölt barlangjában, ami a jegesmedvék esetében a vemhesség jele.

A közeli jövőben újabb Knut-könyvek, DVD-k és fotóalbumok kiadása várható. A kis jegesmedve élete ugyanis mindeddig nyitott könyv volt. Dörflein és az orvosok mindössze egyvalamivel nem tudnak elszámolni, mégpedig azzal, hogy hová lett Knut 36 tejfoga. Orvosa, André Schüle ugyanis esküszik arra, hogy annak idején ennyit számolt össze, egyéves korára viszont Knut immár maradandó fogakkal rendelkezik, összesen 42-vel. Schüle szerint vagy lenyelte, vagy játszadozás közben a homokban elvesztette valamennyit. Mindenesetre ez az ünnepet gyáltalán nem zavarta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását