2024. április 20. - Tivadar

Állampolgárságot az Unión kívüli magyaroknak

A Héthatár Egyesület felkéri a magyar politikai pártokat, úgy módosítsák az állampolgársági törvényt, hogy a határokon kívül rekedt nemzetrészek közül először a nem uniós polgárok szerezhessenek letelepedés nélküli állampolgárságot - áll abban a politikai
2007. december 5. szerda 16:34 - Hírextra

"Szerbia jelezte, nem okozna számára alkotmányos és politikai gondot a döntés. Ukrajna esetében kérjük a kormányt, hogy kezdjen kétoldalú tárgyalásokat ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarok is élvezhessék e döntés előnyét" - áll az egyesület 26 tagja által aláírt dokumentumban, mely azt is megerősítette, hogy letelepedés nélküli magyar állampolgárságot fokozatosan a többi határon túli nemzetrészre is ki kell terjeszteni.

Az egyesület közgyűlésén Csáky Pál, a szlovákiai MKP elnöke szólt arról, hogy a kulturális együttműködést meghaladva eljött az infrastrukturális és a gazdasági kapcsolatok erősítésének ideje. A politikus elmondta, Szlovákia mind az öt határ menti megyéjében van már kinevezett biztos a határon túli együttműködés gondozására és a feladatra EU-s forrásokból 176 millió euró áll rendelkezésre.

A Héthatár Egyesületet a határon túli magyarok állampolgárságáról szóló eredménytelen népszavazás egyéves évfordulóján alapították Esztergomban a Kárpát-medencei eurorégiók, hogy segítsék szomszédaink uniós csatlakozását és a magyar-magyar kapcsolatokat.

A közel nyolcvan tagot, illetve önkormányzatot összefogó szervezethez fele-fele arányban csatlakoztak Magyarország határain belüli és kívüli települések, a tagok nagy része felvidéki. A szerdai közgyűlésen nyilvánosságra hozták, hogy beléptek a szervezetbe a következő néppárti EP-képviselők: De Blasio Antonio, Schmitt Pál, Schöpflin György, Surján László és Szájer József.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását