2024. május 2. - Zsigmond

Betlehemes Pitti Katalinnal

Pitti Katalin, a kitűnő operaénekesnő munkával ünnepli decemberi születésnapját, amelynél egyébként fontosabbnak tartja, hogy unokája ugyanebben a hónapban született. Az adventi heteken az ország számos helységében ad koncertet, s nemcsak énekével, hanem
2007. december 5. szerda 09:49 - Hírextra
- Bizony szalad az idő! Barbara lányom kisfia, Barnuska már kétéves. Éppen az ő érdekében költöztünk új házba a családdal, Duna-parti környezetbe, Tahitótfaluba. Innen indulok országjárásra, az adventi koncertjeimre, az év utolsó hetei tehát nagyon sok munkával telnek el. A születésnapomon Solymáron lépek fel, Gulyás Dénessel. Az unokám születésnapján pedig, 14-én operettestem lesz a fővárosi Aranytíz Művelődési Központban, cigányzenekar kíséretével. Éneklek a pápai református templomban, a törökszentmiklósi katolikus templomban és Pécsett, a dzsámiban is. Ott a kékesdi új templom javára gyűjtenek. A Szent György Lovagrend koncertjén pedig a Belvárosi templomban a fogyatékosok javát szolgálja a koncert bevétele. Mert a fellépéseim zöme jótékonysági koncert, vagy a barátok miatt vállalom el. Például Udvarhelyi Erzsébetért, akinek a vasvári kiállítás megnyitóján szerepelek. Pécelen az idősek szociális otthona régi szívem csücske, évről-évre adok ott karácsonyi koncertet. Megható, ahogy fogadnak, és hogy a klubjukat rólam nevezték el. Új lakóhelyemen, Tahitótfaluban is lesz koncertem a községházán, Kodály Zoltán születésnapján, december 16-án - sorolja a művésznő a sűrű program állomásait.

- Végéhez közeledik a Kodály-év. Az emlékévre összeállított, saját műsorával bejárta az egész országot, Nyékládházától Bélapátfalváig.

- Kodály Zoltán személye számomra meghatározó. Nagyon szeretem a népdalfeldolgozásait és a műdalait egyaránt, ezekből állítottam össze a műsoromat, amelyet megfejeltem a prózájával. Az ő írásaiból, valamint a róla szólókból állítottam össze a műsor másik felét. Kiderül belőlük, milyen nemzeti érzelmű alkotó volt Kodály. Híres mondása: "magyar az, aki a magyar kultúra része." Van egy ritkaság is az estemen: eléneklem azt az eddig ismeretlen Ave Mariát, amit a mester 15 éves korában írt, és amelyet senki sem énekelt korábban. Bár nagyon fárasztóak ezek az országjárások, boldog vagyok, hogy mehetek és fényt vihetek az emberek életébe. Nekem is ünnep egy-egy ilyen est. Legutóbb például Gödön jártam, az Olajfa Művészeti Házban, amelyet egy csodálatos lelkiségű művész, az ikonfestő Győrffy Anikó működtet, és a közönség is remek volt. Itt "a capella", vagyis zenei kíséret nélkül énekeltem. Egyébként a vidéki koncertjeimen Sándor Szabolcs a zongorakísérőm, de például a Mátyás templomban és a Belvárosiban Virágh Andrással lépek fel. Sosem tervezek előre, ezek a felkérések automatikusan jönnek, így a jövő évi naptáram eleje is betelt már. De több hónappal későbbi tervekről nem szeretek előre beszélni.

- Adventre is régóta kész műsora van, vagy alkalmanként változtat rajta?

- Ahogy volt egy önálló Kodály-estem, úgy van egy kész adventi műsorom is. De sokszor változtatok rajta, a környezetnek, a hangulatnak megfelelően. Amikor kíséret nélkül énekelek, gyakran mondok verset, többek között József Attila Imádság megfáradtaknak vagy Ady Volt egyszer egy Jézus című költeményét. Kedvenceim közé tartozik Hamvas Béla, tőle mindig idézek. De ugyanígy mondok Kipling- és Reményik Sándor-verset is. Amit pedig nem lehet elmondani versben, azt eléneklem. A versmondás nem okoz problémát, hiszen valamikor színésznőnek készültem, egy darabig együtt futott a versmondás és az ének, aztán ez utóbbi lett a pályám meghatározója.
Pitti Katalin búcsúzóul egy fontos gondolatot árul el hitvallásából:

- Mostanában a kedvencem egy Ady-vers, a Ki várni tud. Alcíme: Küldöm, ki érti. "Tartsd magad, mert most az a leggazdagabb, ki várni érez, várni tud." Ez az adventi várakozásra éppúgy vonatkozik, mint az egész életünkre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását