2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Költségvetés-vita

Karsai Péter (MDF) hozzászólásában azt emelte ki, hogy a gáz- és távfűtés kompenzációjához hasonlóan támogatásban kellene részesíteni azokat, akik fával fűtenek, ezért a kisebbik ellenzéki párt módosító indítványt nyújt be.
2007. december 4. kedd 12:55 - Hírextra

Mint mondta, élnek olyan emberek Magyarországon, akiknek lehetőségük sincs a gázt, illetve a távfűtést bevezetni, de pénzük sincs arra, hogy legálisan tűzifához jussanak, ezért lopni kényszerülnek. Ezért az MDF módosító indítványt kíván benyújtani arra vonatkozóan, hogy aki számlával tudja igazolni a tűzifa-beszerzést, annak is járjon kompenzáció. A képviselő hozzátette: a tűzifa-kompenzáció ugyan többletkiadást jelentene az állami költségvetésnek, de a bevételi oldalon utóbb megtérülne. Karsai Péter szerint a számla ellenében vásárolt tűzifavásárlás a gazdaság kifehérítését is szolgálná és megvédené az erdőket.

Nem jó megoldás, ha a tűzifavásárlást az önkormányzatok lakhatási támogatása keretében adják, hiszen ez a fajta támogatás több elemből tevődik össze - tette hozzá.

Puskás Tivadar (KDNP) az egészségügyi ágazat négy területén juttatna pluszpénzt a költségvetési fejezetek átcsoportosításával. Mint mondta, a KDNP-Fidesz a vérellátásra 300 millió forintot, a rákbetegek szervezeteinek 15 millió forintot, a határon túli magyarok egészségügyi ellátására 80 milliót, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) működéséhez pedig 2 milliárd pluszforintot javasol.
Az ellenzéki képviselő szerint ha a mentőszolgálat nem kapja meg ezt a pluszpénzt, veszélybe kerülhet a mentés és a kormányzat által elhatározott 15 percen belüli kiérkezés, hiszen ahhoz, hogy az OMSZ megtartsa működőképességét, kénytelen lesz dolgozóitól megválni, így kevesebb kapacitással már nem tudja ellátni az alapfeladatokat.

Szabó Lajos (MSZP) kétperces felszólalásában arra emlékeztette képviselőtársát, hogy a szocialisták támogatják azt a javaslatot, amely szerint jövőre 1 milliárd forintot kap a mentőszolgálat. Puskás rövid válaszában úgy fogalmazott: "az egymilliárd is valami, de a kétmilliárd nagyon kéne".
Orosz Sándor (MSZP) a környezetvédelem területén a belterületi vízrendezésre 500 millió forintot csoportosítana át, az egészséges ivóvíz programra pedig 350 millió forintot juttatna az országos környezetvédelmi kármentesítési programból. Szavai szerint ennek az összegnek az elvonása a programot nem veszélyeztetné, ugyanakkor lehetőség lesz az ivóvíz-fejlesztési programok folytatására.

A szocialista politikus megfontolásra érdemesnek nevezte Karsai Péter (MDF) tűzifa-kompenzációs javaslatát, bár az szerinte nem képes megvédeni az erdőt. Orosz Sándor úgy fogalmazott, nem jellemző, hogy azok lopják a fát, akiknek tüzelőre kell, hanem az "üzleti ág", és ezen a problémán az MDF-javaslat sem tud segíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását