2024. április 25. - Márk

Irán: kellenek a szankciók

Bár 16 amerikai hírszerző ügynökség azt állítja, hogy Irán 2003 -ban leállította nukleáris fegyverprogramját és azóta nem indította azt újra, Párizs és London a szankciók fenntartását és a politikai nyomás fokozását kérik. Szerintük ugyanis a perzsa állam
2007. december 4. kedd 16:15 - Hírextra
A hétfőn nyilvánosságra hozott Nemzeti Hírszerzési Elemzés címet viselő jelentés szerint Iránnak 2003 előtt volt nukleáris fegyverprogramja, azt azonban még abban az évben, ősszel leállította. "Nagy biztonsággal" állítja a dokumentum, hogy a fegyverprogramot Teherán azóta sem indította újra, és a meglévő uráncentrifugák fejlesztésével 2015 előtt nem lesz képes atomfegyverhez elegendő hasadóanyagot előállítani. Az amerikai tanulmány leszögezi, hogy Irán jelenleg nem rendelkezik nukleáris fegyverrel.

Irán üdvözölte a jelentést és győzelemként értékelte azt. Manusehr Mottaki külügyminiszter utalt arra, hogy Teherán eddig is azt állította: nincs nukleáris fegyverprogramja és nem is tervezi atombomba építését. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szintén üdvözölte az eredményt, amely összhangban áll a szervezet korábbi vizsgálatának eredményével -írta a BBC brit hírügynökség kedden, internetes kiadásában.

Elemzők szerint a most nyilvánosságra hozott dokumentum nem hoz majd fordulatot az iráni szankciók ügyében, mert az ENSZ határozatok az urándúsítás leállítását követelik, ennek azonban Teherán nem tett eleget. A kőolajban és földgázban gazdag perzsa állam azért döntött az atomerőművek építése mellett, mert azok lényegesen olcsóbbak, mint a szénhidrogén fűtésű erőművek. Irán középső részén ráadásul nagy mennyiségű és kiváló minőségű uránérc készletek vannak.

Az Egyesült Államok és a becslések szerint 100 atombombával rendelkező Izrael azzal vádolja Teheránt, hogy atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, ezért szigorúbb gazdasági és politikai szankcók bevezetését szorgalmazzák Irán ellen. Kína, ellenzi a lépéseket, elemzők szerint azért, mert nyersanyagszükségletének jelentős részét Iránból vásárolja. Moszkva sem támogatja az újabb gazdasági szankciókat, mert nagyértékű államközi szerződéseket kötött Teheránnal, többek között atomerőművek építéséről.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását